Ο Πάμπλο Εσκομπάρ υπήρξε ο «βαρόνος της κοκαΐνης», ένας από τους πλουσιότερους εγκληματίες στην ιστορία. Μάλιστα, το 1989, το περιοδικό Forbes τον ανακήρυξε ως τον έβδομο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο με περιουσία που ανερχόταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Πώς είναι άραγε να είσαι ο γιος του Πάμπλο Εσκομπάρ;

Ο μεγαλύτερος γιος του διαβόητου κακοποιού, Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ, μεγάλωσε σε εξωφρενικά φανταχτερές επαύλεις, έχοντας για κατοικίδια… ελέφαντες και ζέβρες να τριγυρίζουν στην αυλή. «Ήταν σαν να ζεις στη Ντίσνεϊλαντ», λέει ο γιος του θρυλικού πλέον κολομβιανού εμπόρου ναρκωτικών στην εκπομπή 60 Minutes. «Καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες, μοτοσικλέτες… αρκετά πράγματα για να κάνεις και πολλά λεφτά για να ξοδέψεις», σημειώνει.

pabloescobar2

Παρά το γεγονός ότι άλλαξε το όνομά του όταν εγκατέλειψε την Κολομβία μετά το θάνατο του πατέρα του και τη διάλυση της αυτοκρατορίας του το 1993, εκείνος δηλώνει πως τον αγαπά και τον θαυμάζει. «Ήμουν πρόθυμος να εγκαταλείψω τη ζωή μου για χάρη του», σημειώνει και συμπληρώνει πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μισήσω τον πατέρα μου… γιατί δεν ήξερα ακριβώς τι έκανε».

Γιος αγρότη, ο Πάμπλο Εσκομπάρ γεννήθηκε στο χωριό Ριονέγρο της Αντιόχειας Κολομβίας. Στο απόγειο της «καριέρας» του ως μεγαλοβαρόνος ναρκωτικών, «καθάριζε» έσοδα της τάξης των 420 εκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα! Το 1982 αποπειράθηκε να εισέλθει στην πολιτική ζωή της Κολομβίας, υποσχόμενος ακόμα να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της χώρας, ύψους 10 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τον γιο του, «ήταν η χειρότερη απόφαση που πήρε στη ζωή του, γιατί μόλις ασχολήθηκε με την πολιτική όλοι ασχολούνταν μαζί του. Αν δεν το είχε κάνει πιστεύω ότι θα ήταν ζωντανός». Ο Εσκομπάρ σκοτώθηκε τον Δεκέμβριο του 1993, μια ημέρα μετά τα 44 του γενέθλια. Το λάθος του ήταν όταν τηλεφώνησε στον γιο του, οπότε η ειδική ομάδα αστυνομικών που ασχολούνταν αποκλειστικά με την υπόθεσή του τον εντόπισε από τον τηλεφωνικό αριθμό και κατευθύνθηκε προς τα εκεί. Ο Εσκομπάρ σκοτώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών, προσπαθώντας να διαφύγει.

pabloescobar3

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Χουάν υποσχέθηκε να συνεχίζει στα βήματά του αλλά σύντομα άλλαξε «επαγγελματικό» προσανατολισμό καθώς το αρχικό ξέσπασμα οφειλόταν στην οργή. Αντ΄ αυτού, επέλεξε μια φιλήσυχη ζωή και ειρηνική ζωή μακριά από εντάσεις και παρανομίες.

«Στα πρώτα δέκα λεπτά ναι ήμουν εξοργισμένος, αλλά αφού πέρασαν τα δέκα λεπτά κάλεσα τον Τύπο και ανακοίνωσα ότι δεν θα συνέχιζα ποτέ τα χνάρια του πατέρα μου. Έκτοτε αναζητώ μια ζωή εν ειρήνη».

Ο 38χρονος Χουάν ζει και εργάζεται ως αρχιτέκτονας στην Αργεντινή, μπορεί να αγαπά τον πατέρα του αλλά αυτό δε σημαίνει ότι υπερασπίζεται και τις πράξεις του. «Δεν κρύβομαι γιατί δεν θέλω να κρύβομαι, δεν σκότωσα κάποιον, δεν έκανα σε κανέναν κακό. Δεν είμαι περήφανος για τη βία που άσκησε ο πατέρας μου αλλά είμαι περήφανος για την αγάπη του σε μένα, στη μητέρα μου και στην αδελφή μου. Έκανε κάποια πράγματα που σε κάνουν να τον αγαπάς και κάποια πράγματα που σε κάνουν να τον μισείς. Αυτός ήταν ο πατέρας μου».

pabloescobar4

pabloescobar5

pabloescobar6