«Διανύουμε δύσκολους καιρούς. Αυτό έπαιξε για μένα ένα ρόλο» στο να είμαι και πάλι υποψήφια καγκελάριος. «Είμαι μέρος της λύσης» του προσφυγικού και «είμαι το ίδιο λαός όσο και άλλοι, όχι μόνο το AfD», είπε μεταξύ άλλων η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλοπτικό δίκτυο ARD μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της στις εκλογές του 2017 χτες το βράδυ .

Ήδη από αρχή η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε με έμφαση ότι σκέφτηκε πάρα πολύ πριν πάρει την απόφαση της να είναι εκ νέου υποψήφια για την καγκελαρία και είπε ότι έθεσε στον εαυτό της πολλά ερωτήματα «Μπορείς να δώσεις στη χώρα σου κάτι ακόμα;» Επαρκούν οι δυνάμεις σου να το κάνεις; ή μήπως δεν μπορείς;» Τώρα όμως χαίρεται που μπορεί να πει «ναι, θα συμμετάσχω ξανά σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα».

Για το αν η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ έχει να κάνει με την απόφασή της, η Μέρκελ απάντησε ότι δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα και έθεσε η ίδια ένα άλλο ρητορικό: «Θα είχα αποφασίσει διαφορετικά, εάν δεν είχε γίνει το Brexit;».

Πάντως, η εξωτερική πολιτική την επηρέασε προφανώς: «Διανύουμε δύσκολους καιρούς. Αυτό έπαιξε για μένα ένα ρόλο», διότι αναρωτήθηκε, όπως είπε, αν έχει τη δύναμη και είναι υγιής ώστε να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις. Εν τούτοις, μετά αποφάσισε ότι δεν μπορεί απλώς να πει πως όλα αυτά είναι για μένα πολύ περίπλοκα, δεδομένου ότι μπορεί να συνεισφέρει σε αρκετά θέματα, ώστε να καταστήσει σαφές ότι η ισχυρή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας .

Πρόσθεσε επίσης ότι μπορεί μαζί με άλλους «να επιτύχει συμβιβασμούς και να κάνουν προόδους. Θα ήταν όμως γκροτέσκο και παράλογο να παρουσιαζόμουν ως ο κύριος πυλώνας», όπως είπε υπαινισσόμενη την αναφορά του Μπαράκ Ομπάμα ότι είναι η εναπομείνασα κύρια εκπρόσωπος των ελεύθερων, ανοικτών δυτικών δημοκρατιών.

«Το ερώτημα είναι τι μπορώ να δώσω εγώ στη χώρα. Εκείνο το οποίο μου έδωσε την ώθηση είναι το γεγονός ότι είμαι σίγουρη ότι έλαβα την απόφαση έχοντας πλήρη επίγνωση και συνείδηση της απόφασής μου», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Το προσφυγικό υποβαθμίστηκε ως θέμα ως εάν να είχε λήξει και εθίγη μόνο εμμέσως, τόσο από τη δημοσιογράφο Ανε Βιλ όσο και από την ίδια την καγκελάριο. Περισσότερο μίλησε με πάθος η Μέρκελ για το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και το αντιϊσλαμικό κίνημα Pegida. Δεν μπορεί να αντιληφθεί, είπε χαρακτηριστικά, ότι αυτοί που απλώς λένε όχι και απλώς επικρίνουν ισχυρίζονται πως «είναι ο λαός»: «Και εγώ είμαι λαός όπως και άλλοι», τόνισε η Μέρκελ. «Το AfD έχει κολλήσει βέβαια σε μένα» αλλά δεν θα παρακάμψει έτσι το πρόβλημα «Είμαι ήδη μέρος της λύσης», είπε χαρακτηριστικά αποκρούοντας τις επικρίσεις του.

Στο ερώτημα, τέλος, πότε νομίζει ότι έρχεται το τέλος ενός πολιτικού, απάντησε: «Δεν θέλω να είμαι τότε ένα μισοπεθαμένο ερείπιο» και πρόσθεσε γελώντας πως κοιτάζοντας τον καθρέφτη «βρίσκω ότι δεν είμαι ακόμα».