Μετά το μπαράζ συλλήψεων δημάρχων, που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με τους κούρδους αντάρτες, σειρά έχουν τώρα οι ακαδημαϊκοί. Όπως μεταδίδει το NTV οι τούρκοι εισαγγελείς εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για 103 ακαδημαϊκούς στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται για τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η έρευνα για την εφαρμογή ByLock -η οποία κρυπτογραφεί τις επικοινωνίες μεταξύ των χρηστών- που σύμφωνα με τις αρχές διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούν τα μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν, αποτέλεσε αυτή τη φορά αφορμή για τη σύλληψη 70 πανεπιστημιακών του Τεχνικού Πανεπιστημίου Γιλντίζ, στην Κωνσταντινούπολη. Η εισαγγελία διεξάγει ακόμη έρευνες στις κατοικίες πανεπιστημιακών για τη χρήση της εφαρμογής κρυπτογράφησης.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση Γκιουλέν έχουν συλληφθεί χιλιάδες εκπαιδευτικοί και έχουν κλείσει περισσότερα από 900 εκπαιδευτήρια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας και 15 ιδιωτικά πανεπιστήμια, που φέρονται ότι ήταν στην υπηρεσία της οργάνωσης.

Πριν δύο μέρες, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει η Εισαγγελία του Σίιρτ, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση στο δημαρχείο της πόλης. Κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας κατάσχεσε τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών του δήμου, ενώ ταυτόχρονα άλλο κλιμάκιο προσήγαγε τον δήμαρχο της πόλης Τουντσέρ Μπακιρχάν και έκανε έρευνα στο σπίτι του.

Στην πόλη του Τούντζελι προσήχθησαν ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Μεχμέτ Αλί Μπουλ και Νουραγιάτ Αλτούν, μετά από επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων στις κατοικίες τους. Χθες συνελήφθη και ο δήμαρχος της πόλης Βαν, Bekir Kaya, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.