Ο βελγικός τύπος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον βαθμό «κάτω από τη βάση» που σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, έβαλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο βελγικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2017.
Σε γενικές γραμμές εκτιμάται (κυρίως από τον ολλανδόφωνο Τύπο της χώρας) ότι το υψηλό δημοσιονομικό χρέος και η αδυναμία επίτευξης δημοσιονομικής εξυγίανσης καθιστούν λίαν πιθανή την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της χώρας κατά τους επόμενους μήνες, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ειδικότερα ως «όνειδος» για την κυβέρνηση Mισέλ χαρακτηρίζει η εφημερίδα De Morgen στο κύριο άρθρο της τις «κάκιστες» δημοσιονομικές επιδόσεις που επιδεικνύει το Βέλγιο και παρατηρεί ότι είναι τόσο μεγάλη η απόκλιση από την πραγματικότητα σε σχέση με τις απατηλές προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση, που «είναι θέμα χρόνου να πέσει μέσα η ίδια στη δημοσιονομική τρύπα που έφτιαξε».
Μύδρους κατά της βελγικής πολιτικής ηγεσίας εξαπολύει και η De Tijd στο κύριο άρθρο της, κατηγορώντας την ότι δεν παίρνει στα σοβαρά τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, με αποτέλεσμα να υποθηκεύει με επαίσχυντο τρόπο το μέλλον των επόμενων γενεών.
Να μην επιρρίπτει τις ευθύνες στην Ευρώπη καλεί με τη σειρά της την βελγική κυβέρνηση η De Standaard στο κύριο άρθρο της καθώς «δεν είναι αυτή υπαίτια για τις κακές δημοσιονομικές επιδόσεις του Βελγίου». Η αιτία της «βελγικής κακοδαιμονίας» έχει να κάνει σύμφωνα με την εφημερίδα με το γεγονός ότι τόσο αυτή η κυβέρνηση όσο και οι προκάτοχές της δεν θέλησαν «να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο» και να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις.
Από την άλλη η γαλλόφωνη εφημερίδα Le Soir, η οποία στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο κάνει λόγο για επικίνδυνη απόκλιση του Βελγίου από τη δημοσιονομική πορεία, στο κύριο άρθρο της υποστηρίζει ότι «είναι πια ώρα να σπάσουν τα ταμπού» και ότι το Βέλγιο ως μία από τις ιδρύτριες χώρες της ΕΕ θα μπορούσε «να αμφισβητήσει την απόλυτη προτεραιότητα των δημοσιονομικών κανόνων». Κανόνες που κατά την εφημερίδα «παγιδεύουν την ευρωζώνη σε μια μέτρια ανάπτυξη, η οποία -και αυτό είναι το μεγάλο παράδοξο- αντιτίθεται στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών».
Τέλος, «στα επίπεδα ευημερίας που βρισκόταν προ της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009 και της ευρωπαϊκής κρίσης του 2012-2013 φτάνει για πρώτη φορά η βελγική οικονομία», διαπιστώνει η εφημερίδα De Tijd στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, σημειώνοντας ότι το κατά κεφαλή ΑΕΠ είναι τώρα υψηλότερο κατά 0,2% απ΄ ό,τι το 2008.