Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας TTIP μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών και να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να διεξαχθούν ομαλά και με διαφάνεια.

Ο Ομπάμα είπε επίσης ότι συζήτησε με την καγκελάριο Μέρκελ τη σημασία της διατήρησης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μέχρι η Μόσχα να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία του Μινσκ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πριν από λίγο ότι είναι βέβαιη πως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ θα τεθεί ξανά σε διαπραγμάτευση μια μέρα, παραδεχόμενη ότι δεν μπορεί να συναφθεί το τρέχον διάστημα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα έπειτα από τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Ακόμη η Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να συνεργαστεί με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας πως υπήρξε μια «εξαίσια εταίρος» της κυβέρνησής του.

Εξάλλου ο Ομπάμα δήλωσε πως ελπίζει ο εκλεγμένος διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση και θα αναζητήσει πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία, στις περιπτώσεις εκείνες που τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον και της Μόσχας συμπίπτουν.

Ο Ομπάμα δήλωσε ακόμη πως «η ελπίδα μου είναι ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος (των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) όταν αναλάβει τα καθήκοντά του θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση, βρίσκοντας πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία εκεί όπου οι αξίες μας και τα συμφέροντά μας συμπίπτουν», αλλά επέμεινε πως «ο εκλεγμένος πρόεδρος θα είναι επίσης διατεθειμένος να συγκρουστεί με τη Ρωσία εάν παραβιάζουν τις αξίες μας ή τους διεθνείς κανόνες».

«Προκειμένου να επιλύσουμε πολλά μεγάλα προβλήματα σε όλο τον κόσμο είναι προς το συμφέρον μας να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία», επέμεινε ο Ομπάμα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ενθαρρυμένος από την τοποθέτηση του Τραμπ ότι η δέσμευση της Ουάσινγκτον στη συνεργασία με το NATO είναι κάτι που δεν θα αλλάξει.

Ο Ομπάμα παράλληλα υποστήριξε και πάλι στη συνέντευξη ότι η Ρωσία έχει διαπράξει κυβερνοεπιθέσεις, ενώ τάχθηκε κατά μιας κούρσας «εξοπλισμών» στον κυβερνοχώρο.

Ο απερχόμενος Δημοκρατικός πρόεδρος, ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Μέρκελ πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, είπε πως τη θεωρεί «εξαίσια ηγέτιδα» και ότι θα την ψήφιζε εάν ήταν Γερμανός.

Ανταπαντώντας, η Μέρκελ είπε ότι θα ανακοινώσει την κατάλληλη στιγμή εάν θα είναι υποψήφια, πάντως όχι σήμερα.

Ο Ομπάμα από την πλευρά του αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με ομαλό, συντεταμένο και διαφανή τρόπο.