Με ελικόπτερα αλλά και πολεμικά πλοία απομακρύνθηκαν τουρίστες και κάτοικοι από την πόλη Καϊκούρα της Νέας Ζηλανδίας, τρεις ήμερες αφότου η περιοχή αποκόπηκε πλήρως λόγω των  κατολισθήσεων που προκλήθηκαν μετά τον ισχυρό σεισμό στη χώρα.

Στο σημείο έχει φτάσει το πολεμικό πλοίο HMNZS Canterbury ενώ το HMNZS Wellington επιθεωρεί τον πυθμένα της θάλασσας. Αργότερα σήμερα θα φτάσουν στη Νέα Ζηλανδία τα πλοία HMC Vancouver από τον Καναδά, HMAS Darwin της Αυστραλίας και το αμερικανικό USS Sampson, που είναι και το πρώτο αμερικανικό πολεμικό πλοίο που προσεγγίζει τη Νέα Ζηλανδία εδώ και 30 χρόνια.

Τα ξένα πολεμικά πλοία κατευθύνοντας στο Ώκλαντ, για να πάρουν μέρος στους εορτασμούς για την 75η επέτειο του ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας αλλά άλλαξαν ρότα για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό των ανθρώπων που παγιδεύτηκαν στην Καϊκούρα.

«Αν βοηθήσουμε να πληρωθούν οι μισθοί και αν μπορούμε να φέρουμε πίσω κάποιους από τους τουρίστες, τότε μπορούμε να αφήσουμε τα χειρότερα πίσω μας και να βρεθούμε στην άλλη πλευρά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζον Κι στους επικεφαλής των επιχειρηματιών στην Καϊκούρα, την οποία επισκέφθηκε με ελικόπτερο.

Σύμφωνα με το Reuters, οι τουρίστες πρόσφεραν 10,31 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της Νέας Ζηλανδίας έως τον Μάρτιο, αύξηση 20% από πέρσι.

Ένας από τους τουρίστες που μεταφέρθηκε με ελικόπτερο δήλωσε πως σχεδίαζε να συνεχίσει το ταξίδι του παρά τον «πολύ τρομακτικό» σεισμό. «Ήταν σαν να ήταν απ’ έξω δέκα άτομα και να μας ταρακουνούσαν» περιέγραψε ο 62χρονος Chris Stewart που βρισκόταν μέσα σε τροχόσπιτο την ώρα του σεισμού. Όταν ρωτήθηκε αν θα συνεχίσει τις διακοπές του στη χώρα απάντησε: «Φυσικά και όχι!