Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι συναντήθηκε χθες στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τις δύο πλευρές να δεσμεύονται να προωθήσουν περαιτέρω τη διμερή στρατηγική συνεργασία στην οικονομία, στην αντιμετώπηση της τρομοκρατίας και άλλους τομείς.

Ο Γουάνγκ βρίσκεται στην Άγκυρα για την πρώτη συνάντηση του μηχανισμού διαβούλευσης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Κίνας και Τουρκίας.

Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι η πρώτη συνεδρίαση του μηχανισμού έχει στόχο να υλοποιήσει τη σημαντική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια των τριών συναντήσεών τους πέρυσι, στην οποία εντάσσεται και ο μηχανισμός κυβερνητικής συνεργασίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Ως δύο αναπτυσσόμενες χώρες και αναδυόμενες οικονομίες, η Κίνα και η Τουρκία έχουν μεγάλες δυνατότητες και περιθώριο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, δήλωσε ο Γουάνγκ.

Η κινεζική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στις σινοτουρκικές σχέσεις και είναι πρόθυμη να κάνει καλή χρήση του μηχανισμού διαβούλευσης των υπουργών Εξωτερικών προκειμένου να ενισχύσει τη στρατηγική επικοινωνία και το μηχανισμό της πολιτικής, με στόχο να εφαρμόσει πλήρως τη σημαντική συμφωνία των δύο ηγετών και να προωθήσει τις σχέσεις διμερούς στρατηγικής συνεργασίας, δήλωσε ο Γουάνγκ.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να προωθήσει περαιτέρω τις σχέσεις με την Κίνα στην οικονομία, την ασφάλεια και άλλους τομείς.

«Η Τουρκία δίνει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις με την Κίνα και ανυπομονεί να επεκτείνει περαιτέρω τη συνεργασία στο εμπόριο και τις επενδύσεις, να προωθήσει τη συνεργασία σε μεγάλα έργα και να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία σε ανθρωπιστικούς τομείς όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και ο τουρισμός», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γουάνγκ μετά τη χθεσινή τους συνάντηση.