Τρόπο να αποχωρήσει η Αμερική από τη διεθνή συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής ψάχνει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην ομάδα μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας, που έχει συγκροτήσει το επιτελείο του.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται παρά τη διεθνή υποστήριξη που υπάρχει στην εφαρμογή της αναφερόμενης συμφωνίας για τη μείωση της εκπομπής των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ την προηγούμενη Τρίτη, διάφορες χώρες από την Κίνα μέχρι μικρά νησιωτικά κράτη, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η οποία υπογράφτηκε το 2015 με τη συμμετοχή 200 χωρών.

Από τη μεριά του ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη «απάτη» ενώ έχει εξαγγείλει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την εφαρμογή της παραπάνω συμφωνίας, την οποία υποστήριξε θερμά ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Οι σύμβουλοι του Τραμπ ψάχνουν να βρουν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να παρακάμψουν τη διαδικασία αποχώρησης από το πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας, που απαιτεί χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, σύμφωνα με πηγή που ανήκει στην ομάδα του Τραμπ αρμόδια για τα διεθνή θέματα ενέργειας και την πολιτική για το κλίμα.

«Πληρωμένοι επαγγελματίες οι διαδηλωτές»

Η Κέλι Ανν Κόνγουεϊ υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενη στις συνεχιζόμενες πορείες διαμαρτυρίας κατά της εκλογής του νέου προέδρου των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι πολλοί από τους διαδηλωτές είναι πληρωμένοι επαγγελματίες, χωρίς ωστόσο να αποδείξει τον ισχυρισμό της.

Αφήνοντας υπόνοιες για την εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών, η Κονγουέι, δήλωσε στην εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC, ότι στην περίπτωση που είχε εκλεγεί η Κλίντον και οι υποστηρικτές του Τραμπ διαδήλωναν, «τότε, θα επικρατούσαν συνθήκες πανδαιμόνιου, με κεντρικό σύνθημα την μη αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος» από το στρατόπεδο του Τραμπ. «Είναι πραγματικά η ώρα για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον να πουν σε αυτούς τους διαδηλωτές: “Αυτός ο άνθρωπος είναι ο πρόεδρος μας”» δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Από την πλευρά του ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε χθες στο CNN ότι οι διαδηλώσεις προστατεύονται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ και πραγματοποιούνται με ειρηνικό τρόπο.

Ωστόσο, ούτε ο Ομπάμα, αλλά ούτε και η Κλίντον έχουν ζητήσει τον τερματισμό των διαδηλώσεων, με τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει διαβεβαιώσει τον Τραμπ κατά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο ότι θα βοηθήσει στην επιτυχία της προεδρίας του, γιατί «εάν εσείς πετύχετε, τότε, θα πετύχει η χώρα» δήλωσε ο Ομπάμα.

Η Κλίντον δήλωσε σε υποστηρικτές σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, την προηγούμενη Τετάρτη: «Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει ο πρόεδρος μας. Του οφείλουμε να τον προσεγγίσουμε με ανοιχτό μυαλό, αλλά και να του δώσουμε μία ευκαιρία για να ηγηθεί».