Μια ημέρα μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην ιταλική πρωτεύουσα , στο πλαίσιο των διαδηλώσεων σε ολόκληρο τον κόσμο για την παγκόσμια αλλαγή, ήρθε η στιγμή για τον απολογισμό των καταστροφών.

Σπασμένες βιτρίνες, καμένα αυτοκίνητα και κατεστραμμένα πεζοδρόμια συνθέτουν το σκηνικό της περιοχής που είδε τα βιαιότερα επεισόδια ενώ η κυβέρνηση υπερασπίζεται την «ένταση» με την οποία απάντησε η αστυνομία κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τους διαδηλωτές.

Ο δήμαρχος της Ρώμης, Τζιάνι Αλεμάνο, κάνει λόγο για ζημιές στη δημόσια περιουσία που φτάνουν τουλάχιστον το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Στο κόστος δεν υπολογίζονται οι ζημιές σε ιδιωτική περιουσία, τόνισε -και ενώ στους δρόμους κυρίως γύρω από την πλατεία Αγίου Ιωάννη υπάρχουν ακόμη καμένα οχήματα και σπασμένα καταστήματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι υπερασπίστηκε την Κυριακή την στάση της αστυνομίας -η οποία επικρίνεται για τη βίαιη απάντησή της- λέγοντας πως σε αυτήν οφείλεται το ότι η Ρώμη δεν θρήνησε νεκρούς.

Την προσοχή των ιταλικών ΜΜΕ συγκεντρώνει επίσης και το περιστατικό κατά το οποίο κουκουλοφόροι μπήκαν σε εκκλησία, έβγαλαν άγαλμα και, αφού το έσπασαν ρίχνοντάς το στο δρόμο, αρχίζουν να το ποδοπατούν. Το Βατικανό, διά του εκπροσώπου του Φ.Λομπάρντι, έκανε λόγο για «επίθεση στις θρησκευτικές ευαισθησίες των πιστών».

Τα επεισόδια ήταν τα χειρότερα των τελευταίων ετών στη Ρώμη.