Στον Λευκό Οίκο θα μετακομίσει τον Ιανουάριο ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ που αναδείχθηκε μεγάλος -κι αναπάντεχος- νικητής των εκλογών στις ΗΠΑ και είναι πλέον ο 45ος πρόεδρός τους. Συγκεντρώνοντας πάνω από τους 270 εκλέκτορες που απαιτούνταν και ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά που έδιναν σχεδόν σταθερά προβάδισμα στη Χίλαρι Κλίντον, ο μεγιστάνας έδειξε τη δυναμική του κερδίζοντας τις πολιτείες στις οποίες αναμενόταν. αλλά στη συνέχεια και τις λεγόμενες αμφίρροπες πολιτείες που του άνοιξαν διάπλατα το δρόμο για την αμερικανική προεδρία.

Βάζοντας τέλος σε μια διχαστική υψηλών τόνων προεκλογική περίοδο που χαρακτηρίστηκε από λαϊκίστικες και σεξιστικές τοποθετήσεις και εξελίχθηκε σε θρίλερ μέχρι και την ημέρα των εκλογών, ο Τραμπ φάνηκε πιο ισχυρός από την αντίπαλό του των Δημοκρατικών, την πρώην υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία δεν κατάφερε να συνεχίσει την κυριαρχία των Δημοκρατικών στο Λευκό Οίκο και να διαδεχθεί τον κάποτε εσωκομματικό ανταγωνιστή της και πρόεδρο επί δύο θητείες, Μπαράκ Ομπάμα.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τις ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, σε αμηχανία, καθώς μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν και σε ποιο βαθμό ο Τραμπ θα τηρήσει από τη θέση του προέδρου πια όσα είπε προς τους ψηφοφόρους του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και πώς θα τοποθετηθεί σε κρίσιμα ζητήματα.

tururya2

Η αντίδραση από τη Χίλαρι

Εν αναμονή της δήλωσης με την οποία η Χίλαρι θα αποδέχεται την ήττα της, το CNN μετέδωσε ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών τηλεφώνησε στον Τραμπ και τον συνεχάρη. Λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής της εκστρατείας της Τζον Ποντέστα είχε εμφανιστεί ενώπιον των υποστηρικτών της κάνοντας λόγο για αβέβαιο αποτέλεσμα, αλλά καλώντας τους ταυτόχρονα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αναφορά που ερμηνεύτηκε ως ομολογία ήττας.

Τραμπ: Ήρθε η ώρα για την Αμερική να θεραπεύσει τις πληγές του διχασμού

Ενωτικός εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογική νίκη που τον φέρνει στο Λευκό Οίκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι εκπροσωπεί όλους τους Αμερικάνους. «Θα εργαστούμε μαζί και θα ξαναχτίσουμε το έθνος μας», τόνισε.

Ήρθε η ώρα για την Αμερική να θεραπεύσει τις πληγές του διχασμού, επεσήμανε και τόνισε: «Μόλις έλαβα μια κλήση από την υπουργό Κλίντον. Μας συνεχάρη, γιατί μας συνεχάρη όλους για τη νίκη μας. Και εγώ τη συνεχάρη για την οικογένειά της, πολέμησαν  σκληρά. Η Χίλαρι δούλεψε για καιρό και σκληρά και εμείς της ευγνωμονούμε για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη χώρα μας».

«Για αυτούς που επέλεξαν να μην με υποστηρίξουν τους προσεγγίζω και ζητάω τη βοήθειά τους ώστε μαζί να χτίσουμε ξανά μεγάλη τη χώρα μας» επεσήμανε.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι: «Θα εργαστούμε μαζί και θα ξαναχτίσουμε το έθνος μας, το Αμερικανικό όνειρο».

Υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο η Γερουσία

Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν έλεγχο της Γερουσίας και θα συνεχίσουν έτσι να ελέγχουν το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, παρέχοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Έχοντας τον έλεγχο του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν τη δυνατότητα να αποξηλώσουν τις μεταρρυθμίσεις του Μπαράκ Ομπάμα και κυρίως την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, που έμεινε στην ιστορία ως Obamacare.

Αναταράξεις στις αγορές μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Με αμηχανία αντέδρασαν οι αγορές στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου βυθίστηκε, καθώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, προκάλεσε πανικό στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές.

Εν μέσω του κλίματος αβεβαιότητας οι επενδυτές φάνηκαν να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σήμερα στην αγορά κρατικού χρέους, προτιμώντας ιδίως τα γερμανικά ομόλογα. Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε ενώ από την άλλη μεριά, πορεία ελεύθερης πτώσης ακολούθησε το μεξικανικό πέσο, το οποίο μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 12% έναντι του δολαρίου, στη μεγαλύτερη ημερήσια μείωση που κατέγραψε, μέσα σε δύο δεκαετίες!

Πώς είδε η Ευρώπη τη νίκη Τραμπ

Ένας μετά τον άλλο, οι ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες σχολίασαν την εκλογή Τραμπ, με τις αντιδράσεις να κυμαίνονται από πανηγυρικές έως επιφυλακτικές. Τα συγχαρητήρια τους έσπευσαν πρώτοι να υποβάλουν οι δεξιοί πολιτικοί, όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, και η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν. Ο κ. Ορμπαν έγραψε στο Facebook: «Τι σπουδαία νέα. Η δημοκρατία είναι ακόμη ζωντανή», ενώ από τη μεριά της η Λεπέν συνεχάρη τον νέο πρόεδρο, πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, και τον ελεύθερο αμερικανικό λαό.

Από τη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ προχώρησε σε δήλωση με σαφείς νύξεις στα όσα έχει δηλώσει στο παρελθόν ο κ. Τραμπ, τείνοντας όμως χέρι συνεργασίας. «Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με αξίες, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τον σεβασμό του νόμου, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός του, τη θρησκεία του, το φύλο του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ή τις πολιτικές πεποιθήσεις του. Είναι στη βάση αυτών των αξιών που προτείνω μια στενή συνεργασία με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε η κα Μέρκελ. Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ursula von der Leyen, από την άλλη, έκανε λόγο για «τεράστιο σοκ». «Πιστεύω πως ο Τραμπ ξέρει πως αυτή δεν ήταν μια ψήφος για εκείνον αλλά κυρίως μια ψήφος ενάντια στην Ουάσινγκτον, ενάντια στο σύστημα», είπε.

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», διαμήνυσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

«Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή», δήλωσε ο Ρέντσι.

«Έκπληξη και απογοήτευση», εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1», αναγνωρίζοντας ότι «μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο».

Από τη μεριά τους, οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ έσπευσαν να καλέσουν τον νέο πρόεδρο στις Βρυξέλλες. «Σήμερα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ενισχυθούν οι διατλαντικές σχέσεις. Μόνο με την στενή συνεργασία μπορούν ΕΕ και ΗΠΑ συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά», είπαν χαρακτηριστικά οι δύο ευρωπαίοι πρόεδροι (της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου).

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, μίλησε για «θλιβερή ημέρα για ολόκληρο τον κόσμο». «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η έκφραση ενός ιού που έχει βαθιά μολύνει τις κοινωνίες μας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ο Τζ. Πιτέλα, προσθέτοντας ότι η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει τώρα η Ευρώπη είναι η ανάγκη να μεταρρυθμιστεί και να γίνει ένα «αντίσωμα ικανό να εξισορροπήσει και να καταπολεμήσει αυτόν τον ιό».

Όσο για την Ελλάδα, η πρώτη αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση ήρθε από τον Πάνο Καμμένο ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του μέσω Twitter. «Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο Τραμπ, σημαντική η θέση πλέον του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Παπαδόπουλου για την Ελλάδα», έγραψε στον λογαριασμό του ο κ. Καμμένος.

Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε μέσω διαρροών η αντίδραση του Μαξίμου. «Ήμασταν προετοιμασμένοι και για τα δυο ενδεχόμενα με δεδομένες τις πρόσφατες αποτυχίες των δημοσκοπικών εταιρειών στις μεγάλες εκλογικές μάχες». Μάλιστα σημείωσαν ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα είναι τεράστιας σημασίας με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων καθώς κομβική ημερομηνία είναι η 5η Δεκεμβρίου. Όπως ανάφεραν, «η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν αλλάζει η σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα» για την εξωτερική πολιτική και το χρέος. Τέλος ανέφεραν ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο εσωτερικό των ΗΠΑ και στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, ενώ εξέφρασαν προβληματισμό για ζητήματα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονοτήτων.

Η αντίδραση Πούτιν και Ερντογάν

Η αντίδραση από τη Ρωσία αναμενόταν με ενδιαφέρον, καθώς η εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές αποτέλεσε αφορμή διαξιφισμών μεταξύ των δύο υποψηφίων. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανάδειξη του Τραμπ στην προεδρία, λέγοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι της αναλογεί για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον.

«Θα είναι ένας δύσκολος δρόμος. Όμως, η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι της αναλογεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας. Ο Πούτιν υπενθύμισε τις προεκλογικές δηλώσεις του αμερικανού δισεκατομμυριούχου, ο οποίος μιλούσε για αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκφράζοντας τη λύπη του για την επιδείνωσή τους.

«Όπως έχω πει πολλές φορές, το λάθος δεν είναι δικό μας…Αλλά η Ρωσία είναι έτοιμη και επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο σύνολό τους. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα ώστε οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις να ξαναβρούν μία σταθερή πορεία ανάπτυξης», είπε ο Πούτιν. «Αυτό θα είναι ωφέλιμο για τον ρωσικό λαό και για τον αμερικανικό λαό και θα έχει θετική συνέπεια για τη γενική ατμόσφαιρα στον κόσμο, δεδομένης της ιδιαίτερης ευθύνης της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διατήρηση της παγκόσμιαςσταθερότητας και ασφάλειας».

Όσον αφορά στην Τουρκία, ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε θετικά βήματα στη Μέση Ανατολή και στον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε όλον τον κόσμο. «Ελπίζω πως αυτή η επιλογή του αμερικανικού λαού θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας», ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Τσαβούσογλου είπε πως η Άγκυρα θα ενισχύσει τις «βασισμένες στην εμπιστοσύνη σχέσεις και τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ, ενώ ο Γιλντιρίμ προέβλεψε πως μια «νέα σελίδα» θα ανοίξει στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, εάν βέβαια οι ΗΠΑ εκδώσουν τον τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. «Δημιουργείται μια ευκαιρία για τον νέο πρόεδρο να προωθήσει τις σχέσεις με πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τη μάχη της Τουρκίας εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Οι εκλογές-θρίλερ και η διαφαινόμενη νίκη

Τα πρώτα αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις των μεγάλων αμερικανικών ΜΜΕ προμήνυαν μια μακρά νύχτα. Ο Τραμπ κέρδισε νωρίς την Ιντιάνα και το Κεντάκι ενώ η Κλίντον το Βερμόντ, αποσπώντας 19 εκλέκτορες ο πρώτος και 3 η δεύτερη.

Αμφίρροπη φάνηκε η μάχη στην κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα, που όμως τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας «κλείδωσε» στους Ρεπουμπλικάνους. Πολιτεία- κλειδί ήταν και το Οχάιο που επίσης πέρασε στο «στρατόπεδο» του Τραμπ. Γι’ αυτές τις δύο πολιτείες λεγόταν πως θα είναι ένδειξη για τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, όπως και έγινε. Το ντέρμπι ωστόσο συνεχίστηκε.

Όσο οι ώρες περνούσαν, παρότι η Κλίντον συνέχισε να κερδίζει πολιτείες και εκλέκτορες, δεν σταμάτησε και να ακολουθεί κατά πόδας τον αντίπαλό της που πήρε από νωρίς προβάδισμα το οποίο διατήρησε και κατά διαστήματα διεύρυνε. Τα ξημερώματα ο δρόμος προς τον Λευκό Οίκο είχε πια ανοίξει για τα καλά.

Με την κατάκτηση και της Πενσιλβάνια το πρωί, ώρα Ελλάδος, ο Τραμπ έφτασε τους 264 εκλέκτορες με μόλις 6 να τον χωρίζουν από την προεδρία. Η πρωτιά του στο Ουισκόνσιν επιβεβαίωσε τη νίκη του.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας: Από το 2015 έως σήμερα

Όταν τον Ιούνιο του 2015 ο μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε πως θα διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο πολλοί αντέδρασαν γελώντας, χλευάζοντας την αλαζονεία του ή χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητά του χαμένη από χέρι. Λίγοι διέβλεψαν τον κίνδυνο η ρητορική του μίσους που χρησιμοποίησε από την πρώτη στιγμή και η απο-πολιτικοποίηση της πολιτικής που αντιπροσώπευσε να βρουν το κοινό που ακριβώς αυτά ήθελε να ακούσει. Καθώς προχωρούσε η μάχη αρχικά για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και στη συνέχεια για την αμερικανική προεδρία, η ατμόσφαιρα άρχισε να αλλάζει. Ο «γραφικός» ζάμπλουτος επιχειρηματίας που έβαζε τους πολίτες να του τραβούν τα μαλλιά για να πείσει πως δεν είναι περούκα έδειξε πως δεν αστειεύεται και πως η δυναμική του είναι υπαρκτή. Σταδιακά ολοένα και περισσότεροι άρχισαν να βλέπουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι απίθανο από τον Trump Tower της Νέας Υόρκης να μετακομίσει στην Ουάσινγκτον. Κι εκείνος επέμενε στη δύναμή του αυτή κι ας έδιναν σταθερό προβάδισμα στην Χίλαρι Κλίντον οι δημοσκοπήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Με το σύνθημα Make America Great Again ο Τραμπ έπεισε τους Αμερικανούς ψηφοφόρους και βγαίνει σήμερα θριαμβευτής από την προεκλογική μάχη που ξεκίνησε ως αστείο.

dafa

Ποιος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ

Γεννήθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης το 1946 και είναι επιχειρηματίας, κτηματομεσίτης, πολιτικός, τηλεοπτική προσωπικότητα και συγγραφέας.

Παράλληλα με τις σπουδές του στη Σχολή Γουάρτον στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία, δούλεψε στην κτηματομεσιτική εταιρεία του πατέρα του στην οποία εντάχθηκε επίσημα το 1968. Ανέλαβε την ηγεσία της το 1971, τη μετονόμασε σε The Trump Organization και άρχισε να ασχολείται με την κατασκευή μεγάλου μεγέθους κτιρίων. Είναι Πρόεδρος του The Trump Organization και ιδρυτής της αλυσίδας ξενοδοχείων-καζίνο Trump Entertainment Resorts. Στο NBC παρουσίασε το τηλεπαιχνίδι-ριάλιτι «The Apprentice»

Το περιοδικό Forbes εκτίμησε την περιουσία του το 2015 σε 4 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Από το 2005 είναι παντρεμένος με τη Μελάνια Τραμπ, που είναι η τρίτη σύζυγός του, ενώ έχει πέντε παιδιά.