Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα την Ευρώπη ότι υποθάλπει την τρομοκρατία, με τη στήριξη που προσφέρει στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν οι Ευρωπαίοι θα τον αποκαλέσουν δικτάτορα επειδή καταστέλλει την κουρδική αυτονομιστική οργάνωση και τους συμπαθούντες της.

«Η Ευρώπη, στο σύνολό της, υποθάλπει την τρομοκρατία. Μολονότι χαρακτήρισαν το PKK τρομοκρατική οργάνωση, είναι σαφές… Βλέπουμε πώς το PKK δρα τόσο ελεύθερα και άνετα στην Ευρώπη» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Όλα τα όπλα που έχουν κατασχεθεί από μέλη του PKK προέρχονταν από τη Δύση, υποστήριξε.

«Δεν μ’ ενδιαφέρει αν με πουν δικτάτορα ή οτιδήποτε άλλο. Από το ένα αυτί θα μπει, από το άλλο θα βγει. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς με αποκαλεί ο λαός μου», πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις απ’ όλον τον κόσμο με αφορμή τις συλλήψεις των ηγετών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP την Παρασκευή, με την κατηγορία ότι στηρίζουν την τρομοκρατία. Ο Ερντογάν είπε στην ομιλία αυτή ότι οι κοινοβουλευτικοί που συμπεριφέρονται σαν τρομοκράτες θα αντιμετωπιστούν ως τέτοιοι. Η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη και κανείς, ούτε και ο ίδιος, δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει, πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί στην Τουρκία βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη φιλοξενία των Σύρων προσφύγων αλλά μέχρι τώρα έχει δώσει στην Άγκυρα μόνο 200-300 εκατομμύρια.

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία, είπε ότι οι δυνάμεις που στηρίζονται από την Άγκυρα έχουν ως στόχο να ωθήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στα νότια της Αλ Μπαμπ και σήμερα απέχουν περίπου 12-13 χιλιόμετρα από την πόλη αυτή.

Τον Αύγουστο τουρκικές δυνάμεις πέρασαν στη Συρία για να υποστηρίξουν ομάδες ανταρτών –κυρίως Τουρκμένους και Άραβες– ώστε να διώξουν τους τζιχαντιστές από τα σύνορα με την Τουρκία, εμποδίζοντας ταυτόχρονα τους Κούρδους να καταλάβουν τα εδάφη που θα άφηνε το ΙΚ.