Η επιστήμη έχει καλούς λόγους να πιστεύει ότι η πέτρα που μας έρχεται από παραλία του Σάσεξ μπορεί να περιέχει απολιθωμένο εγκεφαλικό ιστό δεινοσαύρου.

Κι ενώ έχουμε ανακατασκευάσει πλήρως τους σκελετούς τους και, τουλάχιστον στις ταινίες, τους έχουμε επαναφέρει στη ζωή, δεν είχαμε ποτέ στα χέρια μας δείγμα από τον εγκέφαλό τους.

Πανεπιστημιακή ομάδα του Cambridge κατέληξε πρόσφατα ότι ένα βραχάκι που ξεβράστηκε στην ακτή εδώ και μια δεκαετία είναι στην πραγματικότητα απολιθωμένος εγκεφαλικός ιστός δεινοσαύρου του είδους Ιγκουανόδον, ενός μεγάλου φυτοφάγου που έζησε πριν από 130 εκατ. χρόνια.

dbbvbnanifinns1

Κυνηγός θησαυρών είχε βρει την πέτρα το 2004 στις ακτές του Σάσεξ και παρατήρησε τις διαφοροποιήσεις της στο σχήμα και την υφή. Το απολίθωμα πιστεύεται ότι σχηματίστηκε όταν η εγκεφαλική κοιλότητα του δεινοσαύρου γέμισε με ίζημα που σκλήρυνε γρηγορότερα απ’ όσο έσπαγε ο εγκέφαλος.

Οι ερευνητές που τον εξετάζουν εξονυχιστικά πιστεύουν ότι βρήκαν ακόμα και αιμοφόρα αγγεία, αν και για την ώρα είναι φειδωλοί στους πανηγυρισμούς και θα χρειαστούν ένα σωρό μελετών για να αποφανθούν πέραν αμφιβολίας αν είναι πέτρα ή μυαλό δεινοσαύρου.

dbbvbnanifinns2

Στη δεύτερη πάντως περίπτωση, θα μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε λόγο για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη της παλαιοντολογίας εδώ και κάμποσο καιρό…