Μειώθηκε ελαφρώς το προβάδισμα της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον έναντι του αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, μετά την ανακοίνωση του FBI στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ότι θα εξετάσει νέα email στο πλαίσιο της υπόθεσης με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της πρώην υπουργού Εξωτερικών. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται μετά από νέα δημοσκόπηση  των Reuters/Ipsos που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα .

Η Χίλαρι Κλίντον έχει προβάδισμα 5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη το διάστημα 26-30 Οκτωβρίου, καταγράφοντας πτώση από τη διαφορά του 6% που είχε καταδείξει η ίδια έρευνα την περασμένη Πέμπτη.

Και άλλες δημοσκοπήσεις κατέδειξαν το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο υποψηφίων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η δημοσκόπηση του Real Clear Politics, που υπολογίζει τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων με το μεγαλύτερο δείγμα, έδειξε ότι το προβάδισμα της Κλίντον μειώθηκε από τις 4,6 ποσοστιαίες μονάδες την Παρασκευή σε 2,5% σήμερα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, το 44% των πιθανών ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα υποστηρίξει την Χίλαρι Κλίντον, ενώ το 39% τον Ντόναλντ Τραμπ. Σε μια χωριστή δημοσκόπηση, που συμπεριλάμβανε και τους υποψηφίους των άλλων κομμάτων, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την Κλίντον, το 37% τον Τραμπ, το 6% τον φιλελεύθερο Γκάρι Τζόνσον και το 1% την υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων Τζιλ Στάιν.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αυτή τη στιγμή, η πρώην Πρώτη Κυρία προηγείται του δισεκατομμυριούχου τόσο στο σενάριο της χαμηλής συμμετοχής όσο και στο σενάριο της μεγάλης προσέλευσης στις κάλπες, σύμφωνα με την τελευταία αυτή έρευνα. Το προβάδισμά της βρίσκεται στις 5 ποσοστιαίες μονάδες, εάν το 55% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία κι αυξάνεται στις 6 ποσοστιαίες μονάδες στην περίπτωση που το 70% των Αμερικανών ψηφίσει.

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos διεξήχθη διαδικτυακά και στις 50 πολιτείες. Ερωτήθηκαν 1.264 πολίτες, που θεωρούνται πιθανοί ψηφοφόροι βάσει της υπόθεσης ότι το 60% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θα πάει να ψηφίσει.