Προσπάθειες για να αποφύγουν το να προκαλέσουν απώλειες μεταξύ των γυναικών και των παιδιών που έχουν παγιδευτεί στους τελευταίους θύλακες που διατηρούν υπό τον έλεγχό τους οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Σύρτη, ανακοίνωσαν πως καταβάλλουν οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης.

Οι δυνάμεις αυτές, των οποίων ηγούνται παραστρατιωτικοί από τη Μισράτα και έχουν την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ, μοιάζουν να έχουν πλησιάσει στην ανακατάληψη όλης της Σύρτης έπειτα από μια επιχείρηση που κρατάει πάνω από πέντε μήνες. Ωστόσο η προέλασή τους επιβραδύνεται από τους ελεύθερους σκοπευτές, τις παγίδες και τα αυτοκίνητα-βόμβες των τζιχαντιστών.

Ανακοίνωση των δυνάμεων αυτών αναφέρει ότι προωθούνται στη συνοικία Γκίζα Μπαχρίγια της Σύρτης παρά την «απελπισμένη αντίσταση» που προβάλλουν οι τζιχαντιστές.

Ορισμένες πολυκατοικίες αποσπάστηκαν από το ΙΚ, ανέφερε ο εκπρόσωπος των δυνάμεων αυτών Ρίντα Ίσα.

«Υπάρχουν ορισμένα γυναικόπαιδα που έχουν παγιδευτεί στη Γκίζα Μπαχρίγια και είναι γνωστό πως έχουν χρησιμοποιηθεί σαν ανθρώπινες ασπίδες από το Ντάες», σημείωσε, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά.

«Οι δυνάμεις μας προσπαθούν σκληρά να αποφύγουν τη χρήση βαρέων όπλων για να μην κάνουν κακό στους άμαχους», πρόσθεσε.

Τις τελευταίες εβδομάδες αρκετές ομάδες αμάχων, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που κρατούνταν από τους τζιχαντιστές κατάφεραν να αποδράσουν ή αφέθηκαν να φύγουν από την περιοχή όπου συνεχίζονται οι μάχες.

Σύμφωνα με το νοσοκομείο εκστρατείας της Σύρτης, ένας μαχητής από τη Μισράτα σκοτώθηκε στις σημερινές μάχες.

Το ΙΚ είχε καταλάβει τη Σύρτη στις αρχές του 2015, επεκτείνοντας τον έλεγχό του σε μια περιοχή έκτασης 250 χλμ. κατά μήκος των ακτών της Λιβύης στη Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ άρχισαν την εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων στη Σύρτη την 1η Αυγούστου και μέχρι σήμερα έχει κάνει 350 επιδρομές εναντίον θέσεων και όπλων του ΙΚ.

Στο Λονδίνο νωρίτερα σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιταλίας συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Φάγεζ Σαράτζ στο πλαίσιο των προσπαθειών για να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο και η ΚΕΕ να μπορέσει να επεκτείνει την εξουσία της πέραν της Τρίπολης.