Σε ουσιαστική συζήτηση επί των κριτηρίων που αφορούν την πτυχή του εδαφικού θα επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση στην Ελβετία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, τα κριτήρια θα μεταφερθούν επί χάρτου για να καθοριστεί το ποσοστό εδαφών που θα επιστραφούν και οι ακτογραμμές υπό τον έλεγχο κάθε πλευράς, καθώς και τα θρησκευτικά μνημεία.

Τόνισε ότι στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα προστεθεί στα ήδη συζητηθέντα κεφάλαια και το εδαφικό, σε συνάρτηση με το περιουσιακό.

Απαντώντας σε ανησυχίες που διατυπώνουν κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η τουρκοκυπριακή πλευρά να επιχειρήσει να εντάξει στο παρόν στάδιο και την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά τόνισε ότι σημασία έχει τι θα κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά και όχι τι επιδιώκει η άλλη πλευρά.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη θα συνοδεύσουν στην Ελβετία τα μέλη της ομάδας υποστήριξης των διαπραγματεύσεων, Νίκος Κλεάνθους, Πόλυς Πολυβίου, Κύπρος Χρυσοστομίδης, Τουμάζος Τσιελεπής, Παναγιώτης Δημητρίου, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο υπεύθυνος του Κτηματολογίου, Ανδρέας Χατζηράφτης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε ότι έφθασε ο καιρός επανένωσης της πατρίδας.

Ο κ. Νεοφύτου επέκρινε κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία, όπως είπε, αδίκως κατηγορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι παραμένει στις συνομιλίες, συζητώντας για θέματα τα οποία η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει να δώσει, χωρίς να πάρει οτιδήποτε.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στην Γενεύη για πρώτη φορά θα συζητηθεί το εδαφικό.

Στόχος της πλευράς μας στις συνομιλίες, είπε, θα πρέπει να είναι η επιστροφή 100 χιλιάδων προσφύγων μέσα από τις εδαφικές αναπροσαρμογές.

Παράλληλα είπε, ότι πρέπει το 60% των ακτογραμμών να τεθεί υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, ενώ σήμερα οι Τουρκοκύπριοι ελέγχουν το 55% των ακτογραμμών της Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεσμεύτηκε στο Εθνικό Συμβούλιο ότι αν προκύψουν εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρη, ο οποίος θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για ενημέρωση.

Ανέφερε επίσης, ότι στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου διαφάνηκε η διαφορά αντίληψης των κομμάτων ως προς την επιδιωκόμενη λύση, αφού πέντε από τα μικρότερα κόμματα αντιτίθενται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ομοφωνία υπήρξε μόνο ως προς τα κριτήρια που θα διέπουν την επιστροφή εδαφών.

Κατέληξε λέγοντας, πως αν και το ΑΚΕΛ υποστηρίζει την διαπραγματευτική διαδικασία και το είδος της λύσης που αναζητείται, το κόμμα του «δεν δίδει λευκή επιταγή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε και θα αρκεσθεί στις διαβεβαιώσεις του».