H προεκλογική εκστρατεία της υποψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεκλογικές εκλογές Χίλαρι Κλίντον δέχθηκε σήμερα ένα πλήγμα, καθώς το FBI αποφάσισε να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση σχετικά με την χρήση ενός ιδιωτικού διακομιστή για τα μηνύματά της ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Την ικανοποίησή του έσπευσε να διατυπώσει ο αντίπαλός της του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντόναλντ Τραμπ κι ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στην πρώην Πρώτη Κυρία.

Μόλις 11 ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου, ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ επισήμανε σε μια επιστολή προς τους προέδρους επιτροπών του Κογκρέσου, μεταξύ αυτών των Πληροφοριών και της Δικαιοσύνης, ότι περιήλθε στη γνώση της υπηρεσίας του η ύπαρξη μιας σειράς email που φαίνεται πως σχετίζονται με την εν λόγω έρευνα.

Εντούτοις, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το FBI δεν γνωρίζει εάν αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι σημαντικά και εμπεριέχουν απόρρητες πληροφορίες και δεν έδωσε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των ερευνών.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την απόφαση αυτή των ομοσπονδιακών αρχών.

«Νιώθω μεγάλο σεβασμό για το γεγονός ότι το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης διατίθενται τώρα να επιδείξουν τόλμη προκειμένου να διορθώσουν το τρομερό σφάλμα που έκαναν» τόνισε ο μεγιστάνας κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μάντσεστερ, στο Νιου Χαμσάιρ.

«Η διαφθορά της Χίλαρι Κλίντον επεκτείνεται σε τέτοιο βαθμό που κανείς δεν έχει ξανασυναντήσει» τόνισε ο δισεκατομμυριούχος.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτούς τους πονηρούς εγκληματίες να καταλάβουν το Οβάλ Γραφείο».

Λίγο νωρίτερα η διευθύντρια της εκστρατείας του Κελιάν Κονγουέι έγραψε στο Twitter ότι «μια φανταστική ημέρα της προεκλογικής μας εκστρατείας έγινε ακόμα καλύτερη».

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεργαστεί πλήρως με το FBI για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα να συνεργαστούμε εφόσον μας ζητηθεί, ωστόσο προς το παρόν δεν διαθέτουμε επιπλέον λεπτομέρειες ή πληροφορίες» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μαρκ Τόνερ.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015, λίγο πριν από την έναρξη της εκστρατείας της Κλίντον. Καταλογιζόταν στην πρώην υπουργό Εξωτερικών ότι χρησιμοποίησε αποκλειστικά έναν ιδιωτικό λογαριασμό ηλεκτρικού ταχυδρομείου αντί ενός επίσημου κυβερνητικού λογαριασμού κατά τη διάρκεια των 4 ετών που ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν απόρρητες πληροφορίες.

Στις 5 Ιουλίου ο Τζέιμς Κόμεϊ ανακοίνωσε ότι το FBI συστήνει να μην ασκηθούν διώξεις σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον για αυτήν την υπόθεση, μια σύσταση που απηύθυνε και το υπουργείο Δικαιοσύνης.