«Υστερία» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τις κατηγορίες με βάση τις οποίες η Μόσχα προσπαθεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ στηρίζοντας τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον.

Ο πρόεδρος Πούτιν, σε ομιλία που εκφώνησε στο Σότσι με αντικείμενο τις διεθνείς σχέσεις, υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε καμία άλλη χώρα. Η στρατιωτική απειλή που συνιστά η Ρωσία μεγαλοποιείται για να δικαιολογήσει τις στρατιωτικές δαπάνες, είπε.

Προσπαθώντας να εξηγήσει τις δηλώσεις του τόνισε «οι φανταστικές, μυθικές απειλές, όπως η διαβόητη στρατιωτική απειλή εκ μέρους της Ρωσίας, επαναλαμβάνονται στερεότυπα. Μάλιστα, είναι μια επικερδής δραστηριότητα: μπορείς έτσι να ξεζουμίζεις τον αμυντικό προϋπολογισμό στη χώρα σου, να στρατολογείς συμμάχους προς το συμφέρον μιας υπερδύναμης».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Πούτιν έφερε ως παράδειγμα τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ως θεσμό που έχει πέσει θύμα εξαναγκασμού για να υπηρετεί τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής ενός κράτους: «Ως αποτέλεσμα, αυτό το σημαντικό όργανο λειτουργεί από κεκτημένη ταχύτητα».

«Μεταξύ των μυθικών, επινοημένων προβλημάτων και ανησυχιών είναι και η υστερία –γιατί δεν μπορώ να την χαρακτηρίσω αλλιώς– που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ γύρω από τις προεδρικές εκλογές», πρόσθεσε αναφερόμενος στους ισχυρισμούς για κυβερνοεπιθέσεις εκ μέρους της Ρωσίας και για την  «εύνοια» που δείχνει η Μόσχα στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ. «Οι ΗΠΑ είναι μια μεγάλη δύναμη, δεν είναι μπανανία».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον για το θέμα της Συρίας, είπε ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Μπαράκ Ομπάμα, για να τερματιστεί η αιματοχυσία δεν απέδωσαν.

Τέλος υποστήριξε πως «στην πραγματικότητα δεν δημιουργήθηκε ένα ενιαίο μέτωπο για να ηττηθεί η τρομοκρατία. Στην Ουάσινγκτον υπάρχουν δυνάμεις που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διασφαλίσουν ότι οι συμφωνίες μας δεν θα πετύχαιναν».