Η μία από τις δύο γυναίκες της εθνότητας Γεζίντι, που τιμήθηκαν σήμερα με το βραβείο Ζαχάροφ, η Νάντια Μουράντ, δήλωσε πως η τιμή αυτή αποτελεί ένα «ισχυρό μήνυμα» εναντίον «της απανθρωπιάς» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δημίου αυτής της κουρδόφωνης μειονότητας του Ιράκ.

Tο βραβείο αυτό, «αναγνώριση των βασάνων των γυναικών Γεζίντι και του λαού Γεζίντι, είναι ένα βαθύ μήνυμα προς την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, με το οποίο ο ελεύθερος κόσμος καταδικάζει την εγκληματική απανθρωπιά της και τιμά τα θύματά της», ανέφερε σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον η νεαρή γυναίκα που μαζί με την Λάμια Χάτζι, την άλλη βραβευθείσα, έχουν γίνει τα πρόσωπα της προσπάθειας για την υπεράσπιση της εθνότητας Γεζίντι που διώκεται από τους τζιχαντιστές.

«Η βράβευση αυτή είναι ένα ισχυρό μήνυμα (…) προς τον λαό μας και προς τις περισσότερες από 6.700 γυναίκες, κορίτσια και παιδιά που έγιναν θύματα δουλείας και διακίνησης ανθρώπων από το Ισλαμικό Κράτος, καθώς δηλώνει πως η γενοκτονία δεν θα επαναληφθεί».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η 23χρονη γυναίκα, η οποία στα μέσα Σεπτεμβρίου διορίσθηκε πρεσβευτής του ΟΗΕ για την αξιοπρέπεια των θυμάτων της διακίνησης ανθρώπων, αγωνίζεται ώστε οι διώξεις εναντίον των Γεζίντι, το 2014, να χαρακτηριστούν γενοκτονία.

Υπογραμμίζοντας πως «δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος κανενός δράστη εγκλημάτων γενοκτονίας των Γεζίντι στο Ιράκ και στη Συρία», η Νάντια Μουράντ υπόσχεται πως μαζί με την Λάμια θα συνεχίσουν να δίνουν μάχη «ώστε το Ισλαμικό Κράτος να δικαστεί για τα εγκλήματά του εναντίον των ευάλωτων μειονοτήτων και ιδιαίτερα των γυναικών και των κοριτσιών».

«Με την Λάμια, δεχόμαστε με μεγάλη τιμή το βραβείο Ζαχάροφ στο όνομα των χιλιάδων γυναικών και κοριτσιών Γεζίντι που απήχθησαν και στο όνομα όλων των θυμάτων της γενοκτονία των Γεζίντι», τόνισε.

Η κοινότητα Γεζίντι «έχει εκτοπιστεί σχεδόν ολόκληρη», υπενθυμίζει η Νάντια Μουράντ, και έχει ανάγκη από «ζώνες προστασίας».

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΗΕ, περίπου 3.200 Γεζίντι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, οι περισσότεροι στη Συρία