Ένα μικρό πορσελάνινο βάζο που αγοράστηκε έναντι 10 ευρώ και αφέθηκε στη σκόνη σε ένα δωμάτιο-αποθήκη έχει πλέον βγει προς πώληση για 220.000 ευρώ!

Οι ιδιοκτήτες του μικρού βάζου δεν είχαν καμία ιδέα για την αξία του μέχρι που κάλεσαν έναν εμπειρογνώμονα για να το εκτιμήσει μαζί με κάποια άλλα κομμάτια στην προσπάθειά τους να μαζέψουν χρήματα για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο σπίτι τους από πλημμύρες. Το μπλε, λευκό και πράσινο σκεύος αναγνωρίστηκε από τον ειδικό ως ένα εξαιρετικά σπάνιο κινέζικο βάζο που χρονολογείται εδώ και 300 χρόνια. Τέτοιου είδους βάζα μάλιστα κατασκευάστηκαν για τον αυτοκράτορα Yongzheng της δυναστείας Qing στην Κίνα. Όμως μόνο άλλα τρία κομμάτια έχουν βρεθεί και έχουν τοποθετηθεί σε μουσεία. Το συγκεκριμένο μάλιστα βάζο είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ένα άλλο που έχει τοποθετηθεί σε μουσείο του Λονδίνου και του λείπει το καπάκι.

Το σπάνιο δοχείο αγοράστηκε από τους γονείς του ιδιοκτήτη από ένα κατάστημα με αντίκες στο Λονδίνο το Μάιο του 1946 για λίγα χρήματα χωρίς τότε να μπορεί να εκτιμήσει κανείς την πραγματική του αξία. Την αποκάλυψη για το πόσο σπάνιο είναι έκανε ένας ειδικός τέχνης από την Ασία που ασχολείται με δημοπρασίες. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ανακάλυψαν τόσο τυχαία την αξία του προσπαθώντας απλά να εξασφαλίσουν χρήματα για τις ζημιές στο σπίτι τους. Το βάζο θα πουληθεί σε δημοπρασία στις 15 Νοεμβρίου και η τιμή εκκίνησης είναι τα 200.000 ευρώ.

bazo2 bazo3 bazo4 bazo1 bazo5