Μια ομάδα περίπου 20 εργατών ξεκίνησε σήμερα να κατεδαφίζει τα παραπήγματα στον καταυλισμό της «Ζούγκλας» του Καλαί χρησιμοποιώντας βαριοπούλες, αλλά και τα χέρια τους. Σύντομα την εμφάνισή τους έκαναν και δύο μικρές μπουλντόζες. Η διαδικασία εξελίσσεται υπό το άγρυπνο βλέμμα 1.200 αστυνομικών.

Η κατεδάφιση της «Ζούγκλας» εντάσσεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό να καθαρίσει τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών, όπου είχαν βρει καταφύγιο -μέχρι την αρχή αυτής της εβδομάδας- πάνω από 6.000 άνθρωποι. Οι περισσότεροι από αυτούς ήλπιζαν ότι θα κατορθώσουν να περάσουν τη θάλασσα και να φτάσουν στη Βρετανία. Η γαλλική κυβέρνηση αναγκάζει τους ανθρώπους να μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας σε άλλες περιοχές της χώρας.

ergcalais1

Νωρίτερα σήμερα ξέσπασε μια μεγάλη πυρκαγιά στο βόρειο τμήμα της «Ζούγκλας».

Μαύροι καπνοί από την φωτιά κάλυψαν την περιοχή, τη δεύτερη ημέρα της επιχείρησης των γαλλικών αρχών να απομακρύνουν τους πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό και να τους μεταφέρουν σε άλλες περιοχές της χώρας. Όπως όλα δείχνουν η φωτιά έχει πλέον σβήσει.

Η κατεδάφιση του καταυλισμού αποτελεί ένα μήνυμα από την κυβέρνηση της Γαλλίας προς τους κατοίκους του Καλέ πως οι ανησυχίες τους λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μήνυμα και για τους εναπομείναντες κατοίκους του καταυλισμού πως η «ζούγκλα» δεν θα συνεχίσει να υπάρχει ως καταφύγιο.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Auberge des Migrants σημείωσε πως η διαδικασία προχωρεί μέχρι στιγμής ομαλά επειδή εκείνοι που φεύγουν είναι εκείνοι που ήθελαν να φύγουν. «Ανησυχώ όμως για το θα συμβεί τις επόμενες μέρες όταν εκείνοι που θα απομείνουν θα είναι εκείνοι που δεν θέλουν  να φύγουν, εκείνοι που θέλουν να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

ergcalais15 ergcalais14 ergcalais13 ergcalais11 ergcalais10 ergcalais9 ergcalais8 ergcalais7 ergcalais6 ergcalais5 ergcalais4 ergcalais3 ergcalais2 ergcalais17 ergcalais16