Έτοιμες να αρχίσουν τις επόμενες ώρες την κατεδάφιση της «ζούγκλας», του καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στο Καλαί, είναι οι γαλλικές αρχές καθώς οι κάτοικοί του επιβιβάζονται σε λεωφορεία με προορισμό άλλες περιοχές της χώρας.

Περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής χθες με τους μετανάστες να στέκονται υπομονετικά στην ουρά. Υπάρχουν ωστόσο ανησυχίες πως κάποιοι ίσως αρνηθούν να φύγουν για να συνεχίσουν την προσπάθεια να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περίπου 7.000 με 8.000 άνθρωποι πιστεύεται πως ζουν σε άθλιες συνθήκες οι περισσότεροι, στον καταυλισμό.

Η κατεδάφιση του καταυλισμού αποτελεί ένα μήνυμα από την κυβέρνηση της Γαλλίας προς τους κατοίκους του Καλέ πως οι ανησυχίες τους λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μήνυμα και για τους εναπομείναντες κατοίκους του καταυλισμού πως η «ζούγκλα» δεν θα συνεχίσει να υπάρχει ως καταφύγιο.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Auberge des Migrants σημείωσε πως η διαδικασία προχωρεί μέχρι στιγμής ομαλά επειδή εκείνοι που φεύγουν είναι εκείνοι που ήθελαν να φύγουν. «Ανησυχώ όμως για το θα συμβεί τις επόμενες μέρες όταν εκείνοι που θα απομείνουν θα είναι εκείνοι που δεν θέλουν  να φύγουν, εκείνοι που θέλουν να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Η μόνη ομάδα που επιτρέπεται να μείνει στο Καλαί είναι τα παιδιά. Θα βρουν στέγη  στα κοντέινερ όταν η υπόλοιπη «ζούγκλα» θα διαλύεται. Περίπου 200 παιδιά από τον καταυλισμό έχουν μεταφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με κανονισμό που επιτρέπει σε ευάλωτα άτομα, όπως κορίτσια και παιδιά κάτω των 13, να γίνουν δεκτά στη Βρετανία ακόμα κι αν δεν έχουν ήδη οικογένεια στη χώρα.

Η επιχείρηση εκκαθάρισης της περιοχής της «ζούγκλας» αναμένεται να κρατήσει τρεις ημέρες υπό το άγρυπνο βλέμμα 1200 αστυνομικών.

ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΛΕ ΚΑΛΑΙ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΛΕ ΚΑΛΑΙ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΛΕ ΚΑΛΑΙ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΛΕ ΚΑΛΑΙ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΛΕ ΚΑΛΑΙ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΛΕ ΚΑΛΑΙ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΛΕ ΚΑΛΑΙ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΛΕ ΚΑΛΑΙ ΕΚΚΕΝΩΣΗ