Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησαν τηλεφωνικά για την κατάσταση στη Συρία και συμφώνησαν πως οι ειδικοί διαφόρων χωρών που συναντώνται στη Γενεύη θα συνεχίσουν να διερευνούν τρόπους να λυθεί η κρίση στο Χαλέπι, είπαν χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με δήλωση του ρωσικού υπουργείου, τονίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις των να διαχωρίσουν τις ομάδες της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από αυτές των τρομοκρατών. Οι δύο πλευρές, τόνισε, «συμφώνησαν να συνεχίσουν να διερευνούν τρόπους να λυθεί η κατάσταση στο Χαλέπι σ’ αυτή τη βάση μέσω ειδικών».

Το γεγονός ότι οι μετριοπαθείς Σύροι αντάρτες και οι ομάδες που αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες από τη Ρωσία βρίσκονται σε μικρή γεωγραφική απόσταση μεταξύ τους ήταν ένας από τους παράγοντες αποτυχίας της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι είπε ότι οι δύο υπουργοί «συζήτησαν τη σημασία των συνεχιζόμενων πολυμερών διαβουλεύσεων στη Γενεύη και πώς να φτάσουν σε μια κατάπαυση εχθροτήτων που να έχει νόημα, και για την παράδοση ανθρωπιστικού υλικού». Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει φτάσει στον άμαχο πληθυσμό που πολιορκείται στο Χαλέπι παρά την παύση των εχθροπραξιών, σημείωσε.

Ο Κέρι εξέφρασε την ανησυχία του για την ανανέωση των επιθέσεων από αέρος και εδάφους στο Χαλέπι από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ρώσους υποστηρικτές των, μετά από μια παύση εχθροπραξιών που κράτησε αρκετές μέρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία ξεκίνησαν τις διαβουλεύσεις μεταξύ πολλών μερών στη κρίση της Συρίας μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας τον Σεπτέμβριο. Αργότερα, οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι αθετεί τις υποχρεώσεις της.

Από τότε, οι δύο χώρες έχουν εστιαστεί στις πολυμερείς διαβουλεύσεις που περιλαμβάνουν τις χώρες οι οποίες επηρεάζονται από τον πόλεμο στη Συρία.

Το Σάββατο το βράδυ έληξε μια τριήμερη εκεχειρία που κήρυξε η Μόσχα, στη διάρκεια της οποίας δεν έφυγαν από τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες όσοι κάτοικοι και αντάρτες το επιθυμούσαν.

Οι οκτώ διάδρομοι που είχαν δημιουργηθεί για να μπορέσουν να απομακρυνθούν από τις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού αντάρτες και πολίτες παρέμειναν σχεδόν έρημοι από την Πέμπτη το πρωί ως το Σάββατο το βράδυ. Την Πέμπτη, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τους αντάρτες ότι δεν επιτρέπουν στους πολίτες να φύγουν από το Χαλέπι.

Στο μεταξύ, σε ξεχωριστή δήλωση, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ Τζον Τόμας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι οι ΗΠΑ διερευνούν διαδικασίες και τεχνολογίες που μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας και αποκλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία, καθώς οι δύο χώρες συνεχίζουν τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία.

«Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε για διαδικασίες και τεχνολογίες που μπορούν να διευκολύνουν την επικοινωνία και την αποκλιμάκωση», είπε. «Η περισσότερη και βελτιωμένη επικοινωνία είναι καλύτερη (επιλογή), γενικά», πρόσθεσε.