Πυρ ομαδόν από τον επικεφαλής του ακροδεξιού εθνικιστικού «Κόμματος των Ελευθέρων», Αυστριακού Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε κατά της Γερμανίδας καγκελάριου Αγγελα Μέρκελ, των προσφύγων, των διατλαντικών συμφωνιών εμπορίου, των ΜΜΕ και της αυστριακής κυβέρνησης.

Στην παραδοσιακή ετήσια «Ομιλία για την κατάσταση του έθνους» ο Στράχε αφού επαίνεσε την προσωπικότητα του υπαρχηγού του κόμματος και υποψηφίου του στον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου Νόρμπερτ Χόφερ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην καγκελάριο Μέρκελ για τους χειρισμούς της Γερμανίας στο θέμα του προσφυγικού.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου στη Βιέννη ο αρχηγός των Ελευθέρων μίλησε συγκεκριμένα για «ανεύθυνη, εγκληματική προσφυγική πολιτική της Γερμανίδας καγκελάριου, με την οποία κρατά ολόκληρη την Ευρώπη σε ομηρία», χαρακτηρίζοντας την κα Μέρκελ την «πλέον επικίνδυνη γυναίκα της Ευρώπης που έδωσε το έναυσμα για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών εδώ και αιώνες, με αυτή τη μετανάστευση να αποδεικνύεται απειλή για την Ευρώπη και να καθιστά μεσοπρόθεσμα όχι απίθανο έναν εμφύλιο πόλεμο».

Το κόμμα του κου Στράχε εδώ κι ένα χρόνο εμφανίζεται πλέον σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία. Ο ίδιος εμφανιζόμενος ως υπερασπιστής των αξιών και αρχών της Ευρώπης, προειδοποίησε το κοινό του πως, εάν «θέλουμε να διατηρήσουμε μόνιμα την πολιτιστική μας κληρονομιά, πρέπει να είμαστε και έτοιμοι να την υπερασπίσουμε, καθώς με τα ρεύματα της μετανάστευσης έρχονται στην Ευρώπη άνθρωποι που ούτε καν διανοούνται να ενταχθούν, πολύ δε λιγότερο προτίθενται να αφομοιωθούν, και ως εκ τούτου η καταστροφή είναι προδιαγραμμένη».

Τέλος καταφέρθηκε και εναντίον των συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις ΗΠΑ (ΤΤΙΡ) και τον Καναδά (CETA), που, όπως επισήμανε, «επιβάλλονται παρά την αντίθεση της πλειονότητας των Αυστριακών πολιτών». Για τον ίδιο πάντως η ΕΕ είναι συνεργός μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και μίας ελίτ που καταπατεί την κυριαρχία των χωρών-μελών της, και την σωτηρία απέναντι σε όλους αυτούς θα την φέρει μόνον ένας: «Ο μελλοντικός πρόεδρος Νόρμπερτ Χόφερ».