Καθώς πλησιάζουμε προς την 8η Νοεμβρίου, η προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών προσδίδει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα στη Βόρεια Καρολίνα, σχολιάζει το CNN.

Έτσι, η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, μαζί με την πρώτη κυρία, Μισέλ Ομπάμα θα πραγματοποιήσουν για πρώτη φορά, μαζί, προεκλογική εξόρμηση στη Βόρεια Καρολίνα την Πέμπτη. Η συγκεκριμένη πολιτεία έχει χαρακτήρα «εκλογικού άσου» για τον Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμβούλων της Χίλαρι Κλίντον.

Οι δύο πρώτες κυρίες των ΗΠΑ (μία πρώην και μία νυν) θα συμμετέχουν μαζί σε προεκλογική εξόρμηση που θα πραγματοποιηθεί στο Γουίνστον-Σάλεμ, σύμφωνα με τον Μπράιαν Φάλον, εκπρόσωπο της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον.

Η πολιτική στρατηγική της Κλίντον για τη Βόρεια Καρολίνα δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα υψηλό ποσοστό ψήφων από τους Αφροαμερικανούς, αλλά και τους Λατίνους ψηφοφόρους, μαζί με τους λευκούς ψηφοφόρους που έχουν κολεγιακή εκπαίδευση. Η αναφερόμενη πολιτεία είχε ψηφίσει για τον (τότε) Γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα το 2008, ενώ την κέρδισαν οι Ρεπουμπλικάνοι το 2012.

Σύμφωνα με το CNN, οι εμφανίσεις της Μισέλ Ομπάμα στην προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη προσοχή από οποιαδήποτε άλλη συμμετοχή στην προεκλογική κινητοποίηση των Δημοκρατικών υπέρ της Χίλαρι Κλίντον.

«Νομίζω ότι εξελίσσεται στο μυστικό μας όπλο, που γίνεται γνωστό μέσω της προεκλογικής εκστρατείας. Έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία μας για τις προεκλογικές εκδηλώσεις στις οποίες είναι διαθέσιμη να λάβει μέρος. Η ομάδα της μας εκπλήσσει με τη διαθεσιμότητά της να συμμετέχει σε εκδηλώσεις και εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία προκειμένου να την έχουμε μαζί μας εκεί έξω. Πρόκειται για την απόλυτη σταρ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φάλον.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που πραγματοποίησε στη Βόρεια Καρολίνα, η Χίλαρι Κλίντον, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να συμμετέχουν στη διαδικασία της πρώιμης ψηφοφορίας. «Από τώρα μέχρι την 5η Νοεμβρίου, μπορείτε να συμμετέχετε στην πρώιμη ψηφοφορία σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας. Κι όπως γνωρίζετε, αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό», τόνισε η Κλίντον στη διάρκεια συγκέντρωσης στο Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, στη διάρκεια προεκλογικής εξόρμησής του στη Νάπολη της πολιτείας της Φλόριντα, προέτρεψε επίσης τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τόσο τον ίδιο, όσο και τους υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το Κογκρέσο. «Έχετε 16 ημέρες για να το κάνετε να συμβεί, αλλά πρέπει να πάτε και να ψηφίσετε, συμπεριλαμβανομένης και της βοήθειας που θα μου προσφέρετε για την επανεκλογή Ρεπουμπλικάνων παντού». «Ελπίζω ότι θα βοηθήσουν κι εμένα. Να είστε ευγενικοί εάν μας βοηθήσουν», τόνισε με νόημα ο Τραμπ, που βρίσκεται σε πορεία πολιτικής σύγκρουσης με υψηλόβαθμα στελέχη του ηγετικού πυρήνα των Ρεπουμπλικάνων, μεταξύ των οποίων και ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η τελευταία δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos) που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, δίνει προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων στην Κλίντον έναντι του Τραμπ, ενώ η πιο πρόσφατη ανάλυση των στατιστικών στοιχείων ανά πολιτεία, δίνει στην προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών ποσοστό 95% στην συγκέντρωση των 270 εκλεκτορικών ψήφων που απαιτούνται για την προεδρική εκλογή.

Δημοσκόπηση του ABC News που δημοσιοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής δίνει ποσοστό 50% για την πιθανή εκλογική υποστήριξη στην Κλίντον, έναντι ποσοστού 38% στον Τραμπ. Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι το ποσοστό των Ρεπουμπλικάνων που είχαν δηλώσει ότι είναι πιθανό να ψηφίσουν Τραμπ μειώθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες από τα μέσα Οκτωβρίου.

Καθώς ο Τραμπ πλέον επικεντρώνει την πολιτική προσοχή του στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, τόσο σύμβουλοί του, όσο και ηγετικά στελέχη της προεκλογικής του εκστρατείας, προσπαθούν να υποβαθμίσουν τα σχόλιά του σχετικά με την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας. Οι κινήσεις αυτές θεωρούνται ενδεικτικές των πιέσεων που θα δεχτεί ο Τραμπ για την αναγνώριση του αποτελέσματος των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, στην περίπτωση που χάσει τις εκλογές.

Κατά την άποψη που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί στους ηγετικούς κύκλους των Ρεπουμπλικάνων, ο Τραμπ δε θα αμφισβητήσει μία δίκαιη νίκη. Με την άποψη αυτή συμφωνούν και μέλη της οικογένειας Τραμπ. «Νομίζω ότι αυτό που λέει ο πατέρας μου είναι ότι θέλει μία δίκαιη εκλογή. Εάν το αποτέλεσμα είναι δίκαιο θα το δεχτεί χωρίς αμφιβολία. Αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε ο Έρικ Τραμπ στην εκπομπή «This Week» του τηλεοπτικού δικτύου ABC.