Ναύτες που κρατήθηκαν όμηροι από Σομαλούς πειρατές για σχεδόν πέντε χρόνια κατάφεραν να επιβιώσουν τρώγοντας και αρουραίους, όπως είπε ένας εξ αυτών στο BBC. Ο Φιλιππινέζος ναύτης Arnel Balbero περιέγραψε πως τους έδιναν μόνο μικρές ποσότητες νερού και ένιωθαν σαν «ζωντανοί-νεκροί» προς το τέλος της δοκιμασίας τους.

Οι 26 ναύτες απήχθησαν όταν το πλοίο τους έγινε στόχος πειρατών το 2012 και τελικά οι πειρατές τους μετέφεραν στη Σομαλία. Αφέθηκαν ελεύθεροι το Σάββατο έπειτα από καταβολή λύτρων.

fb9qzige

Οι πειρατές ήταν από την Κίνα, τις Φιλιππίνες, την  Καμπότζη, την Ινδονησία, το Βιετνάμ και την Ταϊβάν.

Ο Balbero ήταν μέλος του πληρώματος του FV Naham 3 όταν το άρπαξαν οι Σομαλοί πειρατές κοντά στις Σεϋχέλλες. Κατά την επίθεση ένα μέλος του πληρώματος σκοτώθηκε, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Oceans Beyond Piracy. Ένα χρόνο αργότερα το πλοίο βυθίστηκε και το πλήρωμα μεταφέρθηκε στη Σομαλία. Στη συνέχεια ακόμα δύο ναύτες πέθαναν από ασθένειες.

Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, όπως ανάφερε ο Balbero, ο ίδιος και οι υπόλοιποι ναύτες ήταν «σαν ζωντανοί νεκροί». Σχετικά με το πώς τους συμπεριφέρονταν οι πειρατές είπε: «Μας έδιναν μικρές ποσότητες νερού μόνο. Τρώγαμε αρουραίους, ναι, τους μαγειρεύαμε στο δάσος. Τρώγαμε τα πάντα, τα πάντα. Όταν πεινάς, τρως». «Είναι πολύ δύσκολο να αρχίσει η ζωή μας ξανά», συνέχισε.

Στη δημοσιότητα ήρθε κι ένα βίντεο που φαίνεται να είχαν τραβήξει οι πειρατές το 2014, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ως απόδειξη πως οι όμηροι ήταν ζωντανοί. Ο πρώτος μηχανικός του πλοίου, ο Shen Jui-chang από την Ταϊβάν, ακούγεται να λέει πως τους έδιναν μόνο ένα λίτρο νερό παρά τη ζέστη. «Δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει τροφή», έλεγε, «όλοι μας έχουμε κάποια αρρώστια. Οι πειρατές δεν δίνουν φάρμακα, λένε πως δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν φάρμακα. Έτσι δύο νέοι άνθρωποι πέθαναν χωρίς λόγο».

Το πλοίο είχε σημαία Ομάν αλλά ιδιοκτήτρια ήταν εταιρεία από την Ταϊβάν.

uflewene