Περισσότεροι από 1200 αστυνομικοί και αξιωματούχοι στη Γαλλία προετοιμάζονται για την εκκένωση της λεγόμενης «ζούγκλας», του καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στο Καλέ.

Σύμφωνα με τις αρχές εκεί ζουν περίπου 7000 άνθρωποι, σε άθλιες συνθήκες, στους οποίους θα προσφερθούν θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Γαλλία. Υπάρχει όμως ανησυχία πως κάποιοι θα αρνηθούν να φύγουν επειδή θα θέλουν να συνεχίσουν την προσπάθεια να φτάσουν στη Βρετανία.

Το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και ομάδες μεταναστών.

«Θα πρέπει να μας αναγκάσουν να φύγουμε, εμείς θέλουμε να πάμε στη Βρετανία», δήλωσε ο Αφγανός Karhazi στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως γράφει το BBC, το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε να δέχεται κάποια τα περίπου 1300 ασυνόδευτα παιδιά της «ζούγκλας». Η πρώτη ομάδα έχει ήδη φτάσει στη Βρετανία και πρόκειται για παιδιά με οικογενειακούς δεσμούς στη χώρα.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις βοηθούν τις γαλλικές αρχές να προωθήσουν τους ανήλικους που απομένουν στον καταυλισμό με συνεντεύξεις και καταγραφή όσων θα πρέπει να μεταφερθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλειά τους, τα παιδιά θα μεταφερθούν στα κοντέινερ του καταυλισμού ενώ ο υπόλοιπος θα κατεδαφιστεί, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Έτσι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που ζουν τώρα στα κοντέινερ θα πρέπει να φύγουν.

Οι γαλλικές Αρχές έχουν μοιράσει 10.000 φυλλάδια ενημερώνοντας τους κατοίκους της «ζούγκλας» για τα σχέδια κατεδάφισής της. Τους προτρέπουν να απευθυνθούν σε κάποιο κέντρο καταγραφής από όπου θα μεταφερθούν σε άλλο σημείο της Γαλλίας όπου θα έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο.

Για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες του Καλέ έχουν προβλεφθεί 7.500 κλίνες σε όλη τη Γαλλία. Η μεταφορά τους θα γίνει με 60 λεωφορεία.

Από αύριο, βαρέα μηχανήματα θα σταλούν για να γκρεμίσουν τις σκηνές και τα αυτοσχέδια καταλύματα που θα έχουν μείνει πίσω.

Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει τρεις ημέρες και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών έχει ξεκαθαρίσει πως δεν είναι επιθυμητή η χρήση βίας αλλά εάν υπάρχουν μετανάστες που αρνούνται να αποχωρήσουν ή ΜΚΟ που δημιουργούν προβλήματα, τότε η αστυνομία μπορεί να αναγκαστεί να παρέμβει.

Η «ζούγκλα» αποτέλεσε την «αφετηρία» μεταναστών, κυρίως από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που προσπαθούν να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σκαρφαλώνοντας σε φορτηγά. Στη διαδικασία αυτή συγκρούονταν επανειλημμένα με την  αστυνομία αλλά και με τους οδηγούς των οχημάτων.

Σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι «λαθρεπιβάτες» χτίζεται τείχος μήκους ενός χιλιομέτρου κατά μήκος του βασικού δρόμου που οδηγεί στο λιμάνι. Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει το κόστος του αλλά εκτιμάται στα περίπου 2,2 εκατ. ευρώ .

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του χρόνου.

CALAIS10 CALAIS9 CALAIS8 CALAIS7 CALAIS6 CALAIS5 CALAIS4 CALAIS3 CALAIS2 CALAIS1