Μία ανώτατη σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ ομολόγησε χθες ότι ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία υστερεί κατά πολύ σε ποσοστά από την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, ενώ η υποψήφια των δημοκρατικών συνεχίζει να προωθεί σε ομιλίες της σε βασικές πολιτείες-κλειδιά τη στρατηγική της πρόωρης ψήφου.

Η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Κελιέν Κόνγουεϊ είπε ότι η Κλίντον έχει «τρομερά πλεονεκτήματα», τα οποία περιλαμβάνουν τη μεγάλη χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, που της επιτρέπει να ξοδέψει εκατομμύρια για τηλεοπτικές διαφημίσεις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές στις 8 Νοεμβρίου.

«Έχουμε μείνει πίσω», είπε η Κόνγουεϊ στην εκπομπή του καναλιού NBC «Meet the Press». Πρόσθεσε όμως ότι η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ στόχευε στους αναποφάσιστους που δεν είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την Κλίντον.

Καθώς η ψαλίδα μεταξύ των δύο υποψηφίων διευρύνεται, ο Τραμπ επαναλαμβάνει όλο και συχνότερα ότι οι εκλογές είναι «στημένες» εναντίον του. Δεν έχει παραδώσει σχετικά στοιχεία ωστόσο και πλήθος ερευνών δείχνουν ότι το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, το οποίο είναι αποκεντρωμένο και ελέγχεται από τις πολιτείες, είναι υγιές.

Στην τελευταία του τηλεοπτική αναμέτρηση με την Κλίντον την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ έθεσε υπό αμφισβήτηση τον ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής δημοκρατίας, όταν αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας, μιας από επτά πολιτείες-κλειδιά που μπορεί να κλίνουν το ίδιο εύκολα είτε προς τους δημοκρατικούς είτε προς τους ρεπουμπλικανούς, η Κλίντον κατέκρινε την συνεχιζόμενη άρνηση του Τραμπ να δεσμευτεί ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, και ενθάρρυνε τους ψηφοφόρους να βγουν και να ρίξουν την ψήφο τους πριν την επίσημη ημέρα εκλογών, όπως δικαιούνται αμερικανοί πολίτες εντός και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Αρνήθηκε να πει ότι θα σεβαστεί τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών, και αυτό θέτει τη δημοκρατία σε κίνδυνο», είπε. «Η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας είναι ένα από τα πράγματα που χαρακτηρίζει την Αμερική», τόνισε η Κλίντον στο ακροατήριο 3.500 περίπου ποστηρικτών της. Πρόσθεσε: «Από σήμερα και έως τις 5 Νοεμβρίου, μπορείτε να ρίξετε την ψήφο σας σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο στην περιφέρειά σας. Και αυτό, ξέρετε, είναι πολύ σημαντικό».

Δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στην Κλίντον, ενώ μια έρευνα της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters (State of the Nation project) δείχνει ότι η Κλίντον έχει 95% πιθανότητα να κερδίσει τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για να εξασφαλίσει την προεδρία.

Καθώς ο Τραμπ δίνει μάχη να κερδίσει με το μέρος του τους αναποφάσιστους, οι προσπάθειες των συμβούλων και μελών του εσώτερου κύκλου του να υποβαθμίσουν τις δηλώσεις του για την ακεραιότητα των εκλογών υποδεικνύουν ότι ο υποψήφιος θα υποστεί σημαντική πίεση να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, στην περίπτωση που τις χάσει.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ρέινς Πρίμπους είπε ότι με το να ζητούν από τον Τραμπ να συμφωνήσει ότι θα ομολογήσει την ήττα του, τα ΜΜΕ προβάλλουν μια υπερβολική απαίτηση. Ο Τραμπ, είπε, θα πολεμήσει (το αποτέλεσμα) μόνο εάν η διαφορά μεταξύ των ποσοστών των αποτελεσμάτων είναι μικρή, και δεν προσπαθεί να αμφισβητήσει μια δίκαια ψηφοφορία.

«Δεν λέει αυτό ακριβώς. Αυτό που λέει είναι ότι επιφυλάσσεται όλων των δικαιωμάτων του, και εάν υπάρξει λογος επαναμέτρησης των ψήφων, επιφυλάσσομαι των δικαιωμάτων μου», είπε ο Πρίμπους στο τηλεοπτικό κανάλι CBS και την εκπομπή “Face the Nation”.

Ο γιος του Τραμπ, Έρικ, είπε χθες ότι ο πατέρας του θα δεχθεί τα αποτελέσματα «ολοκληρωτικά» εάν είναι «δίκαια»: «Νομίζω ότι αυτό που λέει ο πατέρας μου είναι, “Θέλω δίκαιες εκλογές”. Αν το αποτέλεσμα είναι δίκαιο, θα το αποδεχθεί εντελώς. Δεν υπάρχει αμφιβολία πάνω σ’ αυτό», είπε στην εκπομπή «This Week» στο τηλεοπτικό κανάλι ABC.

Ο Τραμπ είχε προγραμματίσει να κάνει προεκλογική συγκέντρωση στη Νέιπλς της Φλόριντας την Κυριακή το βράδυ (τοπικής ώρας) και σκοπεύει να περιοδεύσει στην πολιτεία τις επόμενες τρεις μέρες. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η μάχη είναι στενή, με τα ποσοστά των υποψηφίων να δείχνουν την Κλίντον με 47% και τον Τραμπ με 43%.

Χθες ο Τραμπ για πρώτη φορά δέχτηκε την υποστήριξη μια μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα, τη Las Vegas Review-Journal. Η εφημερίδα αποτελεί ιδιοκτησία του ρεπουμπλικανού Σέλντον Έιντελσον, που ενώ έχει δώσει μεγάλα ποσά στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (150 εκατομμύρια δολάρια για τον Μιτ Ρόμνι το 2012), έδειξε διστακτικότητα να χρηματοδοτήσει τον Τραμπ.