Η Ρωσία είναι ευπρόσδεκτη, αν επιθυμεί να στείλει παρατηρητές στις ΗΠΑ για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η Ουάσινγκτον εν μέσω της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών για την πιθανή επιρροή της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές.

«Έχουμε πει στη ρωσική κυβέρνηση ότι (οι Ρώσοι παρατηρητές) είναι ευπρόσδεκτοι να παρακολουθήσουν τις εκλογές μας», προεδρικές και βουλευτικές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

Όμως «το γεγονός ότι (η Μόσχα) δεν επέλεξε να συμμετέχει στην αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δείχνει ξεκάθαρα ότι το θέμα αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα επικοινωνιακό τέχνασμα και δημόσιες σχέσεις», πρόσθεσε ο Κίρμπι,

Την Πέμπτη η ρωσική εφημερίδα Izvestia εξηγούσε σε ένα άρθρο της ότι «οι αμερικανικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν χωρίς Ρώσους παρατηρητές».

«Οι Αμερικανοί δεν κάλεσαν τη (ρωσική) εθνική αντιπροσωπεία, προτείνοντας στους Ρώσους να συμμετάσχουν στη διεθνή αποστολή του ΟΑΣΕ. Η κεντρική εκλογική επιτροπή όμως δεν το δέχθηκε», πρόσθετε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της εκλογικής επιτροπής και έναν Ρώσο γερουσιαστή, τους οποίους επικαλείται η Isvestia, η στάση των ΗΠΑ υποδηλώνει «ρωσοφοβικές τάσεις τις οποίες υπαγορεύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ», ενώ κατήγγειλαν ότι «οι ΗΠΑ (…) πάσχουν από μανία καταδίωξης».

«Έχουμε εμπιστοσύνη στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ορθότητα της εκλογικής μας διαδικασίας», τόνισε ο Κίρμπι.

Πρόσφατα η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ενορχήστρωσε ευρείες κυβερνοεπιθέσεις προκειμένου να επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Στο μεταξύ αξιωματούχοι της εκλογικής επιτροπής στην πολιτεία Οκλαχόμα αρνήθηκαν αίτημα του ρωσικού προξενείου στο Χιούστον να παρακολουθήσει και να ελέγξει τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στα εκλογικά κέντρα ξένοι απεσταλμένοι.

Το ρωσικό προξενείο υπέβαλε ανάλογα αιτήματα και σε αξιωματούχους στις πολιτείες Τέξας και Λουιζιάνα, όπου έλαβε την ίδια αρνητική απάντηση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρκατορείο Ειδήσεων.