Ένας φοιτητής από την πόλη της Νέας Υόρκης σκοτώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο πολεμώντας στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, όπου είχε ταξιδέψει νωρίτερα φέτος με την βοήθεια ενός άνδρα από την Αριζόνα με τον οποίο είχε έρθει σε επαφή μέσω του Διαδικτύου, σύμφωνα με Αμερικανούς εισαγγελείς.

Ο θάνατος του Σάμι Μοχάμεντ Ελ Γκοαράνι, ο οποίος σε ηλικία 24 ετών μετέβη στη Συρία, αναφερόταν σε έγγραφα που κατέθεσαν εισαγγελείς αργά χθες στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης σε βάρος του άνδρα από την Αριζόνα, του Άχμεντ Μοχάμεντ Ελ Γκαμάλ.

Οι λεπτομέρειες είδαν το φως της δημοσιότητας καθώς οι εισαγγελικές αρχές κατέθεσαν αίτημα να γίνουν δεκτά αποδεικτικά στοιχεία ενόψει της δίκης του Ελ Γκαμάλ, που έχει προγραμματιστεί για την 5η Δεκεμβρίου, ο οποίος κατηγορείται ότι συνωμότησε με στόχο να παράσχει υλική υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος βοηθώντας τον Ελ Γκοαράνι να ταξιδέψει στη Συρία προκειμένου να ενταχθεί στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Μεταξύ των αποδεικτικών αυτών στοιχείων βρίσκεται μια επιστολή του Ελ Γκοαράνι την οποία ένας άγνωστος αποστολέας έστειλε μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων σε έναν από τους συγγενείς του αφού τον ενημέρωσε ότι ο φοιτητής είχε σκοτωθεί πολεμώντας στη Συρία.

Στην επιστολή ο Ελ Γκοαράνι έγραφε στον συγγενή του ότι «εάν διαβάζεις αυτό τότε να ξέρεις ότι εγώ σκοτώθηκα στη μάχη και τώρα βρίσκομαι με τον Κύριό μας τον Αλλάχ».

«Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο κάποια ημέρα, αυτός ο πόλεμος μεταξύ των Πιστών και των Απίστων, μεταξύ του Καλού και του Σατανικού» επισημαίνεται στην επιστολή, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

«Εγώ θα επιστρέψω για εσένα, με την άδεια του Αλλάχ θα επιστρέψω για εσένα».

Ο συνήγορος του Ελ Γκαμάλ αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο πελάτης του δήλωσε αθώος στις κατηγορίες.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Ελ Γκοαράνι ήταν ένας Αμερικανός υπήκοος που φοιτούσε σε πανεπιστήμιο στο Μανχάταν και ο οποίος από το 2014 είχε ξεκινήσει να εκδηλώνει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το εξτρεμιστικό Ισλάμ.

Ο Ελ Γκοαράνι επικοινώνησε αρχικά με τον Ελ Γκαμάλ τον Αύγουστο του 2014 αφού περιήλθαν στη γνώση του αναρτήσεις του στο Διαδίκτυο στις οποίες υποστήριζε το Ισλαμικό Κράτος, είπαν οι εισαγγελείς.

Ήλθαν σε επαφή μέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων. Ο Ελ Γκαμάλ ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 2014 και συναντήθηκε με τον Ελ Γκοαράνι. Κανόνισε για εκείνον να επικοινωνήσει με ένα άλλο πρόσωπο που διαμένει στην Τουρκία και το οποίο θα βοηθούσε τον νεαρό σπουδαστή να μεταβεί στη Συρία για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, περιγράφουν οι εισαγγελείς.

Ο Ελ Γκοαράνι, οι γονείς του οποίου διαμένουν στη Μιντλετάουν της Νέας Υόρκης, ταξίδεψε από τη Νέα Υόρκη στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του 2015 και στα μέσα Φεβρουαρίου έφθασε στη Συρία.

Αφού ενημερώθηκε για τη σύλληψη του Ελ Γκαμάλ τον Αύγουστο του 2015, ο Ελ Γκοαράνι ανήρτησε ένα βίντεο στο YouTube όπου διέψευδε ότι εκείνος τον βοήθησε στα σχέδιά του και υποστήριζε ότι «μετέβη εκεί με δική του θέληση» σύμφωνα με τους εισαγγελείς.