Χιλιάδες είναι οι άμαχοι που έχουν γλιτώσει από τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους και πέφτουν στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας και των ιρακινών παραστρατιωτικών ομάδων που τους βασανίζουν και τους εκτελούν, όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, η οποία καλεί τη Βαγδάτη να εμποδίσει την επανάληψη αυτών των παραβιάσεων στη Μοσούλη.

«Αφού γλίτωσαν από τη φρίκη του πολέμου και την τυρανία του ΙΚ οι σουνίτες άραβες του Ιράκ είναι αντιμέτωποι με βίαιες και εκδικητικές επιθέσεις από παραστρατιωτικές οργανώσεις και από τις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ τιμωρούνται για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει η οργάνωση», εξηγεί ο Φίλιπ Λούθερ, υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική σε έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Την ώρα που διεξάγεται η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης είναι κρίσιμο οι ιρακινές αρχές να λάβουν μέτρα για να φροντίσουν ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες φοβερές καταχρήσεις», προσθέτει.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας βασίζεται κυρίως στις μαρτυρίες περίπου 470 πρώην αιχμαλώτων, αυτοπτών μαρτύρων και συγγενών θυμάτων.

Η οργάνωση αναφέρει την περίπτωση 12 ανδρών και τεσσάρων αγοριών της φυλής Τζουμάιλα οι οποίοι εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες όταν διέφυγαν από τις μάχες στη Φαλούτζα, προπύργιο των τζιχαντιστών που ανακαταλήφθηκε από τον ιρακινό στρατό τον Ιούνιο.

Αναφέρει επίσης την περίπτωση περίπου 1.300 ανδρών και νεαρών αγορών από μια πόλη βόρεια της Φαλούτζα που συνελήφθησαν από παραστρατιωτικές ομάδες. Όταν κάποιοι από αυτούς ρωτήθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία διηγήθηκαν ότι κρατήθηκαν σε μια εγκαταλελειμμένη φάρμα, δέχθηκαν χτυπήματα με διάφορα αντικείμενα, ενώ δεν τους έδιναν τροφή και νερό.

«Υπήρχε αίμα στους τοίχους», δήλωσε ένας μάρτυρας, ο οποίος είδε «δύο ανθρώπους να πεθαίνουν» μπροστά στα μάτια του.

Η μη κυβερνητική οργάνωση καταγγέλλει επίσης τον μηχανισμό ελέγχου των αμάχων που φεύγουν από περιοχές που βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών, εξαιτίας των ελλείψεων του οποίου κάποιοι άνθρωποι έχουν κρατηθεί «επί εβδομάδες ή και μήνες σε φριχτές συνθήκες».

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει επίσης λόγο για βασανιστήρια, με τους κρατούμενους να δέχονται ξυλοδαρμούς και να τους γίνονται ηλεκτροσόκ.

«Οι ιρακινές αρχές, η συνέργεια και αδράνεια των οποίων απέναντι σε αυτές τις εκτεταμένες παραβιάσεις έχει συμβάλει στο τρέχον κλίμα, πρέπει να ελέγξουν τις παραστρατιωτικές ομάδες και να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι δεν θα γίνονται ανεκτές τέτοιου είδους παραβιάσεις», υπογραμμίζει ο Λούθερ.

«Αν δεν το κάνουν, θα επιτρέψουν να συνεχιστεί ένας φαύλος κύκλος κακοποιήσεων, καταστολής και αδικίας, γεγονός που θα προκαλέσει βαθιές ανησυχίες αναφορικά με την ασφάλεια των αμάχων που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μοσούλη», καταλήγει ο Λούθερ.