Η Χατίντζα Μεχμέντοβιτς ήταν ανάμεσα στους πρώτους βόσνιους μουσουλμάνους που επέστρεψαν στη Σρεμπρένιτσα έπειτα από τον πόλεμο της Βοσνίας, αποφασισμένη να ζήσει κοντά στους τάφους του συζύγου της και των δύο παιδιών της που σφαγιάστηκαν από τις σερβικές δυνάμεις το 1995.

Σήμερα, οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι η Σρεμπρένιτσα, όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη σφαγή στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με 8.000 μουσουλμάνους, άνδρες και αγόρια νεκρούς, από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας, εξέλεξε τον πρώτο Σέρβο δήμαρχο έπειτα από την σφαγή.

Για πολλούς συγγενείς των θυμάτων, η εκλογή του Μλάντεν Γκρούτζιβιτς, ενός σέρβου εθνικιστή που έχει αρνηθεί την αναγνώριση της σφαγής ως γενοκτονία, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Διεθνές Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αποτελεί μια ένδειξη ότι η σερβική εκστρατεία για εθνοκάθαρση από την περίοδο του πολέμου έχει πετύχει τον σκοπό της.

Ο ηττημένος των εκλογών, ο Βόσνιος Καμίλ Ντουρακόβιτς έχει δεσμευτεί να ασκήσει έφεση ενάντια στο «νοθευμένο» εκλογικό αποτέλεσμα, όπως το χαρακτήρισε.

Σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση των ψήφων των τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 2 Οκτωβρίου, ο Γκρούτζιβιτς συγκέντρωσε 768 περισσότερους ψήφους από τον Ντουρακόβιτς.

«Οτιδήποτε στην Σρεμπρένιτσα είναι σέρβικο: Η γη, τα λιβάδια, οι δημόσιες επιχειρήσεις», τόνισε η Μεχμέντοβιτς, σημειώνοντας την αποτυχία της δυτικής διπλωματίας να διατηρήσει την πολυεθνοτική δημογραφία που χαρακτήριζε την Βοσνία πριν ξεσπάσει ο πόλεμος το 1992.

Η πόλη, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων ήταν μουσουλμάνοι πριν τον πόλεμο, επήλθε στην επικράτεια της σερβοβοσνιακής δημοκρατίας, σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία. Το 55% του πληθυσμού των 7.500 κατοίκων σήμερα είναι Σέρβοι και το 45% Βόσνιοι (μουσουλμάνοι).

Ο Γκρούτζιβιτς δήλωσε πως είναι ώρα να τερματιστούν οι διακρίσεις ενάντια στον σέρβικο πληθυσμό της Σρεμπρένιτσα και αρνήθηκε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία έχει κατορθώσει έως σήμερα να αποδείξει ότι η σφαγή ισοδυναμούσε με γενοκτονία. «Όταν το αποδείξουν ότι αυτή είναι η αλήθεια, θα είμαι ο πρώτος που θα την αποδεχθεί», επισήμανε.