Έχοντας μείνει στη σκιά στη διάρκεια των 33 ετών της σχέσης τους, η κρυφή αγαπημένη του πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, η Αν Πενζό, δίνει εξηγήσεις για την «υποταγή» της που την οδήγησε να «αποδεχθεί το απαράδεκτο», σε συνεντεύξεις της που άρχισαν να δημοσιοποιούνται από σήμερα.

Αυτή η πρώην συντηρήτρια μουσείων που μεγάλωσε μια κόρη την οποία έκρυβε για καιρό, την Μαζαρίν, μιλάει «με σεμνότητα, αλλά χωρίς ταμπού» για την κρυφή σχέση της με τον σοσιαλιστή πρόεδρο που πέθανε το 1996, σε μια σειρά συνομιλιών με τον ιστορικό Ζαν-Νοέλ Ζανενέ στον ραδιοσταθμό France Culture.

Απόγονος ενός εκ των έξι στραταρχών της Γαλλίας κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αν Πενζό υπενθυμίζει στις συνομιλίες αυτές το βάρος που είχαν οι παραδόσεις στις οικογένειες της υψηλής γαλλικής μπουρζουαζίας.

«Ήταν η επαρχία, πολύ αντιδραστική, της δεξιάς, όχι ανεπτυγμένη (…). Πιστεύω πως αυτό μέτρησε πολύ, επειδή καταλάβαινες πολύ καλά αυτό το ζήτημα του καθήκοντος…», αφηγείται.

Ενθυμούμενη τις συζητήσεις με την οικογένειά της, υπογραμμίζει: «Και τι δεν άκουσα, για παράδειγμα, για τη γυναίκα… Η γυναίκα είναι ένας άνθρωπος που οφείλει να είναι υποταγμένος, που δεν πρέπει να έχει καμιά πνευματική ζωή».

«Αυτή η πλευρά της υποταγής με έκανε να αποδεχθώ ουσιαστικά το απαράδεκτο», υπογραμμίζει η γυναίκα, την πραγματική θέση της οποίας ανακάλυψαν οι Γάλλοι μόλις το 1994, 20 χρόνια μετά τη γέννηση της Μαζαρίν.

pping3

Ο Φρανσουά Μιτεράν ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο γιων όταν συναντήθηκαν, το 1962. Ήταν 46 χρόνων, εκείνη 19. Δεν θα εξετάσει ποτέ το ενδεχόμενο να πάρει διαζύγιο από την Ντανιέλ, τη σύζυγό του, μια ισχυρή προσωπικότητα και στρατευμένη στην πολιτική.

Η πρόσφατη απόφαση της διακριτικής Αν Πενζό να εκδώσει περισσότερες από 1.200 φλογερές επιστολές του εραστή της σε μια συλλογή με τίτλο «Lettres a Anne, 1962-1995» (Επιστολές στην Αν, 1962-1995) προκάλεσε έκπληξη.

Η ίδια εξηγεί πως, έπειτα από αίτημα του Ινστιτούτου Φρανσουά Μιτεράν, άνοιξε και πάλι μια αλληλογραφία, «που είχε αρχίσει πριν από περισσότερο από μισό αιώνα», ενόψει του εορτασμού, το 2016, των 100 χρόνων από τη γέννηση του πρώην αρχηγού του κράτους. «Την αντέγραψα, πράγμα που ήταν ταυτόχρονα μια δοκιμασία και ένας αρκετά εκπληκτικός τρόπος για να ξαναζήσω όλη τη ζωή μου».

«Δεν ξέρω αν έκανα καλά», εκμυστηρεύεται εξηγώντας ότι αφέθηκε να πεισθεί από τον Ζαν-Νοέλ Ζανενέ. Για τον ιστορικό, η δημοσίευση αυτής της προσωπικής αλληλογραφίας επιβαλλόταν, επειδή επιτρέπει «την καλύτερη κατανόηση μιας από τις μείζονες προσωπικότητες της εθνικής ιστορίας μας του 20ού αιώνα».

Στα 73 της, η Πενζό ήθελε επίσης οι επιστολές να δημοσιοποιηθούν όσο ζει, «από φόβο μήπως αυτό δεν γίνει σωστά» αργότερα.

Μόλις το 1994 ανακάλυψαν οι Γάλλοι την ύπαρξη αυτής της σχέσης, σκανδαλώδους για ορισμένους, με τη δημοσίευση φωτογραφιών του προέδρου Μιτεράν με την Μαζαρίν, που γεννήθηκε το 1974. Η Αν Πενζό θα εμφανιστεί για πρώτη φορά δημόσια την ημέρα της κηδείας δίπλα στην επίσημη χήρα Ντανιέλ Μιτεράν, η οποία πέθανε το 2011.

pping1
Η Αν Πενζό με την Μαζαρίν στην κηδεία του Μιτεράν