Σήμερα η αστρολογία είναι πλασμένη με τα υλικά της μεταφυσικής και της δεισιδαιμονίας, λειτουργώντας ως αυτόκλητος μπούσουλας της καθημερινότητας.

Υπήρξαν ωστόσο μεγάλες ιστορικές εποχές που το να κοιτάς τα αστέρια για να παίρνεις αποφάσεις για τη ζωή σου μόνο κακό δεν ήταν. Όσο για τη μέθοδο εξαγωγής συμπερασμάτων, έμοιαζε ασφαλής.

Η αλήθεια της αστρολογίας ήταν μάλιστα κοινή για όλους, από τον απλό θνητό μέχρι την αριστοκρατία και τον ίδιο τον βασιλιά, κάτι που έκανε τους καλούς αστρολόγους ιδιαιτέρως δημοφιλείς…

Ουίλιαμ ο Βρετανός: πάντρεμα ιατρικής και αστρολογίας

aatrroollooggy1

Η ιστορία της ιατρικής δεν είναι καθόλου ξένη σε παραξενιές, αν και δύσκολα θα βρεθεί πιο περίεργη μέθοδος διάγνωσης από αυτή που σκάρωσε ο Ουίλιαμ ο Βρετανός. Είμαστε στις αρχές του 14ου αιώνα όταν ο Ουίλιαμ ζούσε στη Μασσαλία και εφάρμοζε ήδη μια τεχνική ουροσκοπίας που ακόμα και στα χρόνια του έμοιαζε αμφισβητήσιμη. Η θεωρία πίσω από την ουροσκοπία ήταν πως ένας γιατρός θα μπορούσε να διαγνώσει την κατάσταση του ασθενούς του εξετάζοντας απλώς τα ούρα του.

Στην πραγματεία του «De urina non visa», ο Ουίλιαμ αναπτύσσει την ιδέα ότι δημιουργώντας τον αστρολογικό χάρτη κάποιου, θα μπορούσε να καθορίσει επακριβώς την κατάσταση των ούρων του, κι έτσι να διαγνώσει οποιαδήποτε πάθηση χωρίς καν να δει τον ασθενή.

Ο γιατρός-αστρολόγος παραθέτει μάλιστα τις προσωπικές του εμπειρίες από τέτοιες τηλε-διαγνώσεις με βάση τα άστρα του πάσχοντος, όταν δεν εξαντλείται στην υπεράσπιση της αμφιλεγόμενης πρακτικής που ονομάστηκε ιατρική αστρολογία. Στην εποχή του βέβαια ήταν εξαιρετικά δημοφιλής και σφράγισε τις ζωές ποιος ξέρει πόσων ανθρώπων…

Γκουίντο Μπονάτι: ο αστρολόγος των εχθρών της Εκκλησίας

aatrroollooggy2

Ο Μπονάτι έδρασε κατά τον 13ο αιώνα ως ο αστρολόγος της αριστοκρατίας και μάλιστα εκείνης που αντιστρατευόταν τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία ή τον ίδιο τον Πάπα. Ο περιβόητος αστρολόγος έπαιξε ακόμα και στη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, που τον καταδίκασε στον όγδοο κύκλο της Κόλασης, εκεί που στέλνονταν δηλαδή οι αστρολόγοι και οι μάντεις.

Ο Μπονάτι κατηύθυνε πανίσχυρους άντρες της εποχής του και δεν αποκλείεται ακόμα και τον ίδιο τον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Φρειδερίκο Γ’ τον Ειρηνοποιό. Ταυτοχρόνως, ήταν ο βασικός σύμβουλος του ηγεμόνα της Βερόνας και ο κατεξοχήν αστρολόγος της φλωρεντινής αριστοκρατίας, σε μια από τις πιο ταραγμένες μάλιστα εποχές της ιταλικής ιστορίας.

Σε άλλα νέα τώρα, ο πατέρας του Μπονάτι έζησε ως τα 107 και ο θείος του ως τα 120, ενώ μητέρα του ήξερε κάποια που είχε γεννήσει μια γάτα…

Σάιμον Φόρμαν: ο οδηγός της ελισαβετιανής κοινωνίας

aatrroollooggy3

Ο ελισαβετιανός βοτανοθεραπευτής άλλαξε στρατόπεδο στα μέσα της ζωής του και μεταξύ 1596-1603 συμβούλευε αστρολογικά 2.000 ανθρώπους τον χρόνο. Αυτό, όπως είναι φυσικό, σημαίνει πως είχε επίδραση στις ζωές πάρα πολλών ανθρώπων, σφραγίζοντας λίγο-πολύ την ελισαβετιανή ζωή. Το εκτεταμένο μάλιστα φακέλωμά του στους πελάτες του αποτελεί μια από τις κυριότερες πρωτογενείς πηγές για την καθημερινότητα στη Βρετανία εκεί στη στροφή του 16ου αιώνα.

Ο Φόρμαν έγραψε χιλιάδες σελίδες για τα πάντα, από αποκρυφιστικές δοξασίες και μυστικιστικές τελετές μέχρι τα όνειρά του αλλά και τις ανησυχίες των πελατών του. Ο αστρολόγος διαμόρφωσε το παρόν και το μέλλον της χώρας του, επηρεάζοντας όχι την εξέλιξη των μελλούμενων, αλλά τις κινήσεις των χιλιάδων ανθρώπων που έτρεξαν να πάρουν τη συμβουλή του.

Ο ίδιος είπε εξάλλου τη γνώμη του για τα πάντα, από το πώς θα κερδηθεί ένας πόλεμος μέχρι πώς θα βρεθεί μια χαμένη κάλτσα. Στα «ψιλά» των λεπτομερέστατων καταγραφών του, μας χάρισε την πληρέστερη ίσως παρουσίαση και τεκμηρίωση του σαιξπηρικού έργου τη στιγμή μάλιστα που παιζόταν…

Γουίλιαμ Λίλι: ο πολεμικός σύμβουλος του βρετανικού εμφυλίου πολέμου

aatrroollooggy4

Το 1652, ο πιο γνωστός και αναγνωρισμένος αστρολόγος του 17ου αιώνα Γουίλιαμ Λίλι εκδίδει ένα βιβλίο με τίτλο «Μοναρχία ή όχι μοναρχία»; Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, τον κάλεσαν ενώπιον της βρετανικής κυβέρνησης να τους εξηγήσει πώς είχε καταφέρει να προβλέψει τη γιγαντιαία Φωτιά του Λονδίνου, η οποία κατέστρεψε ένα καλό μέρος της πόλης.

Ο αστρολόγος που μάντεψε την πυρκαγιά βρέθηκε έτσι στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών ως υπαίτιος του εμπρησμού! Τον κατηγορούσαν πως είχε ξεκινήσει εκείνος τη φωτιά για να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή του. Και ο Λίλι έπρεπε τώρα να πείσει πως στην πράξη είχε κάνει λάθος στους υπολογισμούς του για να τον αφήσουν τελικά ελεύθερο.

Κι όλα αυτά στον άνθρωπο που μόλις μια δεκαετία πρωτύτερα ήταν επίσημος κυβερνητικός σύμβουλος σε θέματα πολέμου! Οι αστρολογικοί του χάρτες και οι προφητείες του οδηγούσαν αγέρωχα τους βουλευτές στο σκάρωμα της στρατηγικής τους κατά των κινήσεων του βασιλιά Καρόλου. Ό,τι γινόταν και πότε θα γινόταν, το καθόριζε λίγο-πολύ ο κρατικός αστρολόγος. O οποίος έβλεπε το ετήσιο αλμανάκ του με προβλέψεις και προφητείες να πουλά 30.000 αντίτυπα τον χρόνο!

Πιερ Ντ’Εγί: ο κατά λάθος μέντορας του Κολόμβου

aatrroollooggy5

Αστρολόγος και επίσκοπος του 14ου αιώνα, ο Ντ’Εγί έβαλε σκοπό να διαχωρίσει στη συνείδηση του κόσμου την αστρολογία που βασίζεται στη μεταφυσική από την αστρολογία που περιστρέφεται γύρω από την επιστήμη των αστεριών. Όσο για τον ίδιο, πίστευε ακράδαντα ότι το τέλος του κόσμου είναι κοντά, παρά το γεγονός ότι δεχόταν ταυτοχρόνως ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πότε θα συμβεί αυτό.

Το περιβόητο σύγγραμμά του «Imago Mundi», ένα αμάλγαμα επιστήμης, αστρολογίας και μαντείας, ανατυπώθηκε πολύ μεταξύ 1480-1483 και ένα αντίτυπο κατέληξε στη βιβλιοθήκη του Χριστόφορου Κολόμβου. Ο οποίος όχι μόνο κράτησε λεπτομερείς σημειώσεις πάνω στο βιβλίο, αλλά χρησιμοποίησε τις γεωγραφικές πεποιθήσεις του Ντ’Εγί ως βάση του ισχυρισμού του ότι ήταν δυνατό να φτάσεις από την Ισπανία στην Ινδία…