Αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 339 νεκρούς στην Αϊτή- εκ των οποίων πενήντα μόνο στην πόλη Roche-a-Bateau στα νότια- ο τυφώνας Μάθιου κατευθύνεται προς τη Φλόριντα με καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους ταχύτητας 220 χιλιομέτρων την ώρα.

Στην πόλη Jeremie το 80% των κτηρίων ισοπεδώθηκε στην επαρχία Sud 30.000 σπίτια έχουν καταστραφεί.

Ο τυφώνας αναβαθμίστηκε εκ νέου στην κατηγορία τέσσερα της πεντάβαθμης κλίμακας και είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει περάσει από την Καραϊβική εδώ και περίπου μια δεκαετία.

Μετά την Αϊτή και την Κούβα σάρωσε και τις Μπαχάμες, όπου η ηλεκτροδότηση διεκόπη και δέντρα ξεριζώθηκαν αλλά δεν έχουν αναφερθεί ανθρώπινες απώλειες.

Τα περισσότερα θύματα στην Αϊτή ήταν σε πόλεις και ψαροχώρια της νότιας ακτής και πολλοί εξ αυτών σκοτώθηκαν από δέντρα που έπεσαν, μπάζα και τα ορμητικά νερά των ποταμών.

Η κατάρρευση σημαντικής γέφυρας στη χερσόνησο Tiburon, από όπου ο τυφώνας πέρασε με ανέμους 230 χιλιομέτρων την ώρα είχε ως αποτέλεσμα τα νοτιοδυτικά να είναι ουσιαστικά αποκομμένα από την υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με ΜΚΟ, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες διακόπηκαν όπως και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ενώ άρχιζαν να καταγράφονται ελλείψεις τροφής και νερού.

Τουλάχιστον 350.000 άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό.

Οι ΗΠΑ στέλνουν εννέα στρατιωτικά ελικόπτερα για τη διανομή φαγητού και νερού στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Συνεχίζοντας την πορεία του στη νοτιοανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών ο τυφώνας Μάθιου τάραξε τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων και ανάγκασε εργοστάσια ζαχαροκάλαμου και παραγωγούς χυμού πορτοκαλιών να κλείσουν. Εργοστάσια και εταιρείες νοτιοανατολικά διέκοψαν τη λειτουργία τους μπροστά στην αδυσώπητη πορεία του τυφώνα ο οποίος απειλεί περίπου 2 εκατομμύρια τόνων ζάχαρης και δέντρων που αντιπροσωπεύουν πάνω από 90 εκατομμύρια κιβώτια εσπεριδοειδών στη Φλόριντα, βασικό παραγωγό των ΗΠΑ. Περίπου 2 εκατομμύρια στρέμματα βαμβακιού κινδυνεύουν από καταρρακτώδεις βροχές στις πολιτείες Βόρειας και Νότιας Καρολίνας, όπου οι γεωργοί αγωνίζονταν ήδη να περισώσουν τις καλλιέργειές τους από τη βροχή πριν την εμφάνιση τον Μάθιου.

Οι καιρικές συνθήκες ανάγκασαν εταιρείες σε κλείσιμο των εργοστασίων επεξεργασίας ζαχαροκάλαμου λίγες μέρες από την έναρξη της συγκομιδής, είπε ο Ράιαν Ουέστον, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σακχαροκάλαμου, ο οποίος αντιπροσωπεύει παραγωγούς της Φλόριντα, του Τέξας και της Χαβάης. «Ανάλογα με την ένταση και την κατεύθυνση των ανέμων», είπε, «οι τυφώνες πετούν το ζαχαροκάλαμο στο έδαφος, δυσχεραίνοντας την συγκομιδή του. Αυτό ζημιώνει και τη συγκεκριμένη συγκομιδή αλλά και την επόμενη».

Ο τυφώνας αναμένεται να φτάσει στην Φλόριντα ή τις ανατολικές ακτές το βράδυ της Παρασκευής, τοπικής ώρας (ξημερώματα Σαββάτου, ώρα Ελλάδας), προτού συνεχίσει την πορεία του προς τα βόρεια παράλια.

Τμήματα της Φλόριντα, Τζόρτζια και των Καρολίνων βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η ανατολική ακτή της Φλόριντα, όπου βρίσκονται οι καλλιέργειες γκρέιπφρουτ, αναμένεται να υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τον τυφώνα. Οι καλλιέργειες εκεί έχουν ήδη υποστεί ζημιές από φυτικές αρρώστιες.

«Οι παραγωγοί μας ήδη αντιμετωπίζουν προκλήσεις», είπε η Νίκι Χέιντι, επικεφαλής του μάρκετινγκ του συνδέσμου Florida’s Natural Growers, συνεταιρισμού περίπου 1.000 καλλιεργητών εσπεριδοειδών σε όλη την πολιτεία. «Προσπαθούμε να αποστείλουμε τις παραγγελίες που είχαν προγραμματιστεί για την Πέμπτη και Παρασκευή το συντομότερο δυνατό», είπε.

Στις περιοχές που καλλιεργείται βαμβάκι στις πολιτείες Βόρεια και Νότια Καρολίνα, οι γεωργοί σπεύδουν να το συλλέξουν όσο πιο γρήγορα μπορούν, ιδιαίτερα μετά τις καθυστερήσεις στη συγκομιδή που έφεραν οι βροχές, και ενώ τα φυτά βρίσκονται σε μια από τις πιο ευάλωτες φάσεις ανάπτυξης. Ο τυφώνας Μάθιου αναμένεται να φέρει βροχοπτώσεις 5-38 εκατοστών στην περιοχή.

«Παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες πριν την άφιξη του τυφώνα και παίρνουμε πρωτοβουλίες συνεργασίας με τους γεωργούς για να τους βοηθήσουμε να προετοιμαστούν για μια σημαντική βροχόπτωση. Ο κυβερνήτης (Πατ) Μακ Κρόρι έχει ανακηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στα 100 διαμερίσματα της κεντρικής και ανατολικής Βόρειας Καρολίνας καθώς προετοιμαζόμαστε για βροχόπτωση που μπορεί να φτάσει τα 25-30 εκατοστά στις παράκτιές μας περιοχές», εξήγησε η εκπρόσωπος του τμήματος Περιβαλλοντικής Ποιότητας της Βόρειας Καρολίνας Στέφανι Χόκο.

ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΜΠΑΧΑΜΕΣ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΝΟΤΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ