Ο Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, έχει ενισχύσει οικονομικά τις εκστρατείες εκλογής των γενικών εισαγγελέων σε διάφορες αμερικανικές πολιτείες. Ο Τραμπ ενίσχυε οικονομικά τις εκστρατείες των εισαγγελέων όταν είχε ανοιχτές υποθέσεις σε αυτά, επεσήμανε σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα «The Wall Street Journal.»

Η εφημερίδα τονίζει ότι ο Τραμπ, η οικογένειά του κι άνθρωποι του περιβάλλοντος του έδιναν δωρεές στο Γενικό Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης από τη δεκαετία του ’80, επικαλούμενη τα στοιχεία των ερευνών της. Ο Έρικ Σνϊντέρμαν, που ασκεί τα καθήκοντα του γενικού εισαγγελέα στη Νέα Υόρκη κατά την περίοδο αυτή και προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις δραστηριότητες του Ιδρύματος Τραμπ.

«Τα χρήματα δίνονταν συχνά και όταν οι εταιρίες του κ. Τραμπ είχαν ανοιχτές υποθέσεις στα αναφερόμενα εισαγγελικά γραφεία,» ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το Reuters, ενώ το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.

Ο Τραμπ δήλωσε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι ως επιχειρηματίας έχει κάνει δωρεές σε πολιτικούς. Από την άλλη μεριά, υποστηρίζει ότι η Χίλαρι Κλίντον, προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, ανήκει σ’ ένα διεφθαρμένο σύστημα, στο οποίο πλούσιοι δωρητές ασκούν επιρροή στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων, ενώ ο ίδιος, ως ξένο σώμα αυτού του συστήματος, μπορεί να διορθώσει την κατάσταση.

«Συνολικά, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δωρίσει ποσό περίπου 140.000 δολαρίων σε 12 πολιτικούς που ήταν υποψήφιοι ή διετέλεσαν γενικοί εισαγγελείς από το 2001 έως το 2014, σύμφωνα με τα έγγραφα των χορηγιών. Μερικοί από αυτούς, έχουν επιστρέψει τις χορηγίες,» ανέφερε χαρακτηριστική η εφημερίδα.

Το ίδιο δημοσίευμα τονίζει ότι ο Τραμπ χορήγησε χρήματα του ιδρύματός του προκειμένου να υποστηρίξει τη Γενική Εισαγγελέα της Φλόριντα Παμ Μπόντι που ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Η Μπόντι σκεφτόταν να δρομολογήσει την έναρξη έρευνας γύρω από το λεγόμενο «Πανεπιστήμιο Τραμπ,» την επιχειρηματική προσπάθεια του Τραμπ να διαθέσει τις γνώσεις του στα μεσιτικά ζητήματα, έναντι της καταβολής διδάκτρων.

Ωστόσο, το Ίδρυμα Τραμπ πλήρωσε πρόστιμο 2.500 δολαρίων στις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ για τη δωρεά αυτή. Εκπρόσωπος των επιχειρήσεων Τραμπ δήλωσε στην εφημερίδα ότι η δωρεά προερχόταν από τους προσωπικούς λογαριασμούς του Τραμπ κι ότι από λάθος υπαλλήλου εμφανίστηκε να προέρχεται από το ίδρυμα.