Την λίστα με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ δημοσίευσε, για ακόμα μια χρόνια, το περιοδικό Forbes.

Η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε κατά 800 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα ενός έτους και όπως εκτιμά το περιοδικό Forbes ανέρχεται πλέον σε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την κατάταξη των 400 μεγαλύτερων περιουσιών στις ΗΠΑ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αιτία που ο μεγιστάνας είδε τα πλούτη του να καταγράφουν πτώση, σύμφωνα πάντα με το Forbes, η επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων στη Νέα Υόρκη, με αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει στην αμερικανική μεγαλούπολη, ιδίως τον ουρανοξύστη Trump Tower.

Στην κατάταξη των 400 πλουσιότερων ανθρώπων των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε σήμερα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος χάνει 35 θέσεις και βρίσκεται πλέον στην 156η θέση της λίστας.

Την κορυφή για μία ακόμη φορά κατέκτησε ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, η περιουσία του οποίου αυξήθηκε από τα 76 στα 81 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα ενός έτους.

Ο 60χρονος βρίσκεται στην πρώτη θέση για 23η συναπτή χρονιά.

Αντιθέτως. Για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια, ο επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ δεν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον κατάλογο.

Σε αυτήν βρίσκεται ο Τζέφ Μπέζος, ο ιδρυτής της πλατφόρμας διαδικτυακών αγορών Amazon, η περιουσία του οποίου εκτιμάται στα 67 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία που ίδρυσε το 1994 έχει κεφαλαιακή αξία ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στον Μπέζος ανήκει το 17% του κεφαλαίου.

Σε ηλικία 86 ετών ο Ουόρεν Μπάφετ είναι πλέον στην τρίτη θέση του καταλόγου, ακόμα κι αν η περιουσία του αυξήθηκε κατά 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν χρόνο. Ανέρχεται στα 65,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτός του Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούγκεμπεργκ, βρίσκεται στην τέταρτη θέση με την περιουσία του να εκτιμάται στα 55,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ως αντίλογο σε όσους διατυπώνουν θέσεις κατά των μεταναστών, στο πλαίσιο της σφοδρής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με φόντο τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το Forbes επέλεξε να προτάξει τους επιχειρηματίες που έχουν μεταναστεύσει στην χώρα. Αλλά και τις γυναίκες, ένα άλλο καυτό θέμα που αναφέρεται τακτικά.

Ο τίτλος του αμερικανικού περιοδικού είναι χαρακτηριστικός:

«Άνω του 10% των 400 του Forbes είναι μετανάστες, 14 εξ αυτών είναι πλουσιότεροι του Τραμπ».

Από την άλλη η πλουσιότερη γυναίκα των ΗΠΑ παραμένει η Άλις Ουάτσον, κληρονόμος της αυτοκρατορίας λιανικής Walmart, η οποία βρίσκεται στην 13η θέση της κατάταξης με 35,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τα πρόσωπα της αμερικανικής σόουμπιζ, η «βασίλισσα» της μικρής οθόνης Όπρα Ουίνφρεϊ χάνει έδαφος και βρίσκεται στην 239η θέση με 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην κατηγορία των επιχειρηματιών-μεταναστών, το Ισραήλ είναι η χώρα που αντιπροσωπεύεται καλύτερα με έξι προσωπικότητες.

Οι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες που φιγουράρουν στη λίστα του Forbes είναι ο Τζον Κατσιματίδης με περιουσία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο Σ. Ντιν Μητρόπουλος με 2,5 δισεκ. δολάρια.