Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν μηχανικοί για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του Taj Mahal, ενός από τα επτά θαύματα του κόσμου, αν δεν ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα.

Ο ποταμός Yamuna, ο οποίος αποτελεί συστατικό μέρος της αρχιτεκτονικής σύλληψης του διασημότερου τουριστικού αξιοθέατου της Ινδίας, καταστρέφεται από τη ρύπανση, τη βιομηχανία και την αποψίλωση των δασών.

Τα θεμέλια πάνω στα οποία είναι χτισμένο το Taj Mahal είναι ξύλινα και κοντά σε πηγάδια, τα οποία τροφοδοτούνται από το ποταμό Yamuna. Το πρόβλημα λοιπόν που ανακύπτει, είναι ότι ο ποταμός έχει σχεδόν στερέψει, καθώς έχει θυσιαστεί στο βωμό της οικονομικής ανάπτυξης στην Ινδία, με αποτέλεσμα τα ξύλινα θεμέλια να σαπίζουν.

Παράλληλα, πολλές είναι οι επιχειρήσεις που αντλούν νερό από τον ποταμό, ενώ πολλά δέντρα έχουν κοπεί για να ανοίξουν νέοι δρόμοι, με αποτέλεσμα η ρύπανση να έχει αυξηθεί. Τα δέντρα, που προστάτευαν επίσης την πόλη από τις τακτικές θύελλες σκόνης, τώρα έχουν αφήσει το ινδικό μνημείο εκτεθειμένο.

Σημειώνεται, ότι καθώς κάθε χρόνο η στάθμη του νερού μειώνεται στα πέντε πόδια, πράγμα που αυξάνει τους φόβους για μετατροπή ολόκληρης της περιοχή κοντά στο Taj Mahal σε άγονη. Ωστόσο, η ινδική κυβέρνηση έχει συστήσει σώμα για να ασχοληθεί συγκεκριμένα με τη διατήρηση του Taj Mahal, όμως έχει σημειωθεί μεγάλη καθυστέρηση από το 2003 μέχρι σήμερα λόγω έλλειψης πόρων.