Δεκάδες στελέχη της γερμανικής βιομηχανίας που ανυπομονούν για την αποκατάσταση των σχέσεων της Γερμανίας και του Ιράν θα συνοδεύσουν τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που θα ταξιδέψει στη χώρα την ερχόμενη εβδομάδα, όμως οι εναπομείνασες κυρώσεις των ΗΠΑ και πολιτικά ζητήματα φρενάρουν την ραγδαία εμπορική ανάπτυξη στην οποία ήλπιζαν.

Επιτροπή Γερμανών και Ιράν επιστημόνων θα συναντηθεί για πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια, όπως σημείωσε ο Γερμανός υπουργός, προβλέποντας ότι θα ανακοινωθούν πολλές συμφωνίες, αλλά προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, η Ισλαμική Δημοκρατία θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει το δικαίωμα της ύπαρξης του Ισραήλ και να πάψει να διαδραματίζει αποφασιστικό, όπως είπε, ρόλο στον πόλεμο στη Συρία.

Η Τεχεράνη αντιτείνει πως δεν μπορούν να τίθενται προαπαιτούμενα για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και απορρίπτει κάθε επέμβαση από το εξωτερικό στην διαμόρφωση της πολιτικής της.

Ο Γκάμπριελ θα κάνει το δεύτερο ταξίδι του στην Τεχεράνη αφότου η Ισλαμική Δημοκρατία κατέληξε τον περασμένο Ιούλιο σε μια συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις για την άρση των κυρώσεων που της επιβάλλονταν με αντάλλαγμα την επιβολή σειράς περιορισμών στο πυρηνικό της πρόγραμμα, κυρίως στον εμπλουτισμό ουρανίου.

Ανάμεσα στις πρώτες εταιρείες που αναμένεται να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο Ιράν είναι ο βιομηχανικός κολοσσός Siemens αλλά και η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, που πάντως κινούνται με προσοχή και κάνοντας διεξοδικούς νομικούς ελέγχους.

Οι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν αλματώδη άνοδο 15% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ανήλθαν σε 1,13 δισεκ. ευρώ και θα μπορούσαν να φθάσουν τα 4 δισεκ. ευρώ ολόκληρη τη χρονιά, όπως εκτίμησε ο Μίχαελ Τόκους, επικεφαλής του Γερμανοϊρανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο εδρεύει στο Αμβούργο.

Επικαλέστηκε ενδείξεις κινητικότητας στον γερμανικό τραπεζικό τομέα, που δίσταζε ως τώρα να συνάψει επιχειρηματικές συμφωνίες λόγω των ανησυχιών ότι θα παραβιάσει τις εναπομείνασες κυρώσεις της Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη—αυτές επιβάλλονται διότι κατά την κυβέρνηση των ΗΠΑ το Ιράν προβαίνει σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, υποστηρίζει την τρομοκρατία και παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η οικονομική συνεργασία δεν κάνει θαύματα, αλλά μπορεί να ανοίξει χώρες, να επιφέρει αλλαγές στην κοινωνία», έκρινε ο Γκάμπριελ, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του ήσσονος εταίρου του κυβερνητικού μεγάλου συνασπισμού, μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος επίσης ανήκει στο SPD, κάλεσε τον Φεβρουάριο τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί να επισκεφθεί τη Γερμανία. Όμως η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU), το κόμμα στο οποίο ανήκει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, που ανησυχεί για το ενδεχόμενο διατάραξης των σχέσεων με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ—εχθρούς του Ιράν—αντιτίθεται σε μια επίσημη επίσκεψη για την ώρα.

«Το να ξετυλίξουμε το κόκκινο χαλί για τον Ροχανί στην Ευρώπη θα μπορούσε να παρερμηνευθεί ως μια ένδειξη πως το Ιράν είναι ήδη αναγνωρισμένος εταίρος της διεθνούς κοινότητας», σχολίασε ο Γιούργκεν Χαρτ, εκπρόσωπος των συντηρητικών της Μέρκελ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Χαρτ τόνισε ότι αναμένει ο Γκάμπριελ να θίξει κατά την επίσκεψή του τις ανησυχίες του Βερολίνου για την υποστήριξη της Τεχεράνης στο «τρομοκρατικό καθεστώς» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, την «αισχρή» αντιισραηλινή ρητορική της και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν. Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στο κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA προεξόφλησε ότι εάν η γερμανική πλευρά θέσει αιτήματα όσον αφορά τέτοια ζητήματα, αυτά θα απορριφθούν.

«Το Ιράν θεωρεί την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής του πολιτικής και δεν θα απεμπολήσει την υποστήριξη του παλαιστινιακού σκοπού υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις», είπε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Μπαχράμ Κασεμί.