Άρχισε πριν λίγο στην Ιερουσαλήμ η κηδεία του Σιμόν Πέρες που πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 93 ετών. Μέλη των ενόπλων δυνάμεων μετέφεραν το φέρετρο που είναι καλυμμένο με την ισραηλινή σημαία στο χώρο της τελετής, υπό τον ήχο των εβραϊκών επικήδειων προσευχών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παρίσταται στην τελετή, όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρίγκιπας Κάρολος που είναι μεταξύ των ξένων ηγετών και προσωπικοτήτων που έφθασαν στην Ιερουσαλήμ για την κηδεία. Μεταξύ των ηγετών είναι και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς που θα επισκεφθεί το Ισραήλ για πρώτη φορά από το 2010. Σύμφωνα με υψηλόβαθμό Παλαιστίνιο αξιωματούχο που μίλησε στο ΑΡ, ο Αμπάς θέλησε να στείλει «ένα δυνατό μήνυμα στον ισραηλινό λαό πως οι Παλαιστίνιοι θέλουν την ειρήνη και εκτιμούν τις προσπάθειες που καταβάλλουν άνθρωποι όπως ο Σιμόν Πέρες». Ωστόσο εκπρόσωπος της Χαμάς κάλεσε τον Αμπάς να ανακαλέσει «την απόφασή του να παραστεί στην κηδεία του εγκληματία Σιμόν Πέρες».

Σύμφωνα με το BBC έχει στηθεί τεράστια επιχείρηση για την ασφάλεια όλων των παρευρισκόμενων κι έχουν ήδη γίνει «προληπτικές συλλήψεις» ενώ η ισραηλινή αστυνομία έχει αναπτύξει 8.000 αστυνομικούς. Ο επικεφαλής της αστυνομίας έκανε λόγο για «επιχείρηση πρωτοφανούς κλίμακας».

pereskhd2 pereskhd3 pereskhd4 pereskhd6 pereskhd7 pereskhd8 pereskhd5 pereskhd1