Υπάρχει μια διαφοροποίηση που προκύπτει από τις δηλώσεις Ακιντζί, όσον αφορά την ανάγκη να συζητηθεί πλέον το εδαφικό, όχι σε συνδυασμό με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις – «κάτι που αποτελεί αξιοσημείωτη εξέλιξη», δήλωσε απόψε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εργασιών διεθνούς συνεδρίου, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε πως δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί για το μήνυμα που θα μετέφεραν στον γ.γ. του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης την Κυριακή στη Νέα Υόρκη – κάτι που είχε αναφέρει σε δηλώσεις του κ. Ακιντζί.

Σε ερώτηση, για ποιο λόγο προβαίνει σε αυτές τις δηλώσεις ο κ. Ακιντζί, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως δεν μπορεί να γνωρίζει τους λόγους. «Αυτό που μπορώ να μεταφέρω από πλευράς προέδρου Αναστασιάδη, είναι ότι είναι απόλυτα θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις, να υπάρχουν διαφωνίες, αλλά σίγουρα όλα αυτά δεν μπορούν να λυθούν μέσα από δημόσιο διάλογο. Όλα αυτά μπορούν να συζητηθούν ανάμεσα στους δύο ηγέτες κατά την προσεχή συνάντηση που θα έχουν, που θα σηματοδοτεί και την επανέναρξη της νέας εντατικοποιημένης φάσης», πρόσθεσε.

Επίσης, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι υπήρξαν φορές που οι παρεμβάσεις ή εισηγήσεις του συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ κ. Άϊντα «ήταν βοηθητικές για τη δική μας πλευρά, υπήρχαν περιπτώσεις που ήταν βοηθητικές για την τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει επιβάλει κάτι, είτε στη μία είτε στην άλλη πλευρά. Άρα εκείνο που κρατούμε, εκείνο που είναι το σημαντικό και που ξεχωρίζει την παρούσα διαδικασία, είναι ότι είναι μιας κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία και ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι περιορισμένος».

Επίσης , είπε ότι ο κ. Άϊντα μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του, αλλά όσον αφορά και την ουσία των διαπραγματεύσεων και τη διαδικασία, αυτή είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των δύο ηγετών.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας συνάντησης των δύο ηγετών τύπου Καμπ Ντέιβιντ εκτός Κύπρου, και κατά πόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά ευνοεί μια τέτοια συνάντηση, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί, υπάρχει μια διαφοροποίηση όσον αφορά την ανάγκη να συζητηθεί πλέον το εδαφικό – όχι σε συνδυασμό με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. «Θεωρούμε την εξέλιξη αυτή ως αξιοσημείωτη, κάτι που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το πώς, πότε και πού θα συζητηθεί, είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα των δύο ηγετών», πρόσθεσε.