Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν διέκοψε την επίσημη επίσκεψή του στην Ουκρανία για να επιστρέψει στο Ισραήλ μετά τον θάνατο του προκατόχου του Σιμόν Πέρες, ανακοίνωσε η πρεσβεία του Ισραήλ στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος θα είναι στο Ισραήλ «μέχρι το τέλος της εβδομάδας», διευκρίνισε η διπλωματική αντιπροσωπεία στην ανακοίνωση.

Ο Ρίβλιν, στην ίδια ανακοίνωση, απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα, τονίζοντας ότι ήταν «ένας άνδρας που ουδέποτε σταμάτησε να υπηρετεί το σιωνιστικό κίνημα, το κράτος και τον λαό του Ισραήλ. Δεν υπάρχει ούτε ένα κεφάλαιο στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ το οποίο δεν αναφέρεται στον Σιμόν. Οδήγησε τον λαό μας στο δρόμο της δημιουργίας, στο δρόμο του οράματος. (Ο πρώην αρχηγός του κράτους του Ισραήλ) ήταν το σύμβολο της μεγάλης ψυχής του λαού μας. Κατάφερε να μας κάνει να κοιτάζουμε μακριά στο μέλλον».

Ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο χαιρέτισε «έναν καλό φίλο της Ουκρανίας, ο οποίος έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να προασπίσει την ειρήνη και να θέσει πάνω από όλα τις αρχές της τιμής και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Ο Ρίβλιν ήταν στην Ουκρανία για τις εκδηλώσεις της 75ης επετείου του Μπάμπι Γιαρ, μιας από τις χειρότερες σφαγές στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου του 1941, σχεδόν 34.000 Εβραίοι εκτελέστηκαν από τους ναζί σε αυτή την περιοχή του Κιέβου.

«Ο πρόεδρος Ρίβλιν ενημέρωσε τον πρόεδρο Ποροσένκο ότι πρέπει να διακόψει την επίσκεψή του στην Ουκρανία λόγω του θανάτου του Σιμόν Πέρες», είχε γράψει νωρίτερα στο Twitter o εκπρόσωπος της ουκρανικής πρoεδρίας Σβιατοσλάβ Τσεγκόλκο.