Μία από τις στιγμές που ξεχώρισαν, στο πρώτο debate μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον, ήταν η αναφορά της πρώην υπουργού στη μη καταβολή φόρων από την πλευρά του αντιπάλου της αλλά και στη δική του αναφορά στο «τεράστιο» εισόδημά του.

Όταν η Κλίντον ανέφερε πως ο Τραμπ δεν είχε πληρώσει για χρόνια ομοσπονδιακούς φόρους εκείνος όχι μόνο δεν το αρνήθηκε αλλά σχολίασε «αυτό δείχνει πόσο έξυπνος είμαι».

Αργότερα ωστόσο, όπως γράφει το CNN, διέψευσε πως ήταν αυτή η αποστροφή του και διευκρίνισε στον δημοσιογράφο του αμερικανικού δικτύου πως «φυσικά» έχει πληρώσει φόρους και πως διαφωνεί ριζικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται τους φόρους.

Στις πιέσεις πάντως της Κλίντον προς τον Τραμπ με αιχμή το ότι δεν έχει δημοσιεύσει τα φορολογικά του στοιχεία εκείνος απάντησε με έναν ελιγμό: δεσμεύτηκε να το κάνει όταν κι εκείνη δημοσιοποιήσει τα χιλιάδες email που «χάθηκαν» από τον ιδιωτικό server της το διάστημα που ήταν υπουργός Εξωτερικών, ένα θέμα που παραλίγο να «κάψει» την υποψήφια των Δημοκρατικών.

«Κάτι κρύβει», είπε η Κλίντον στη διάρκεια του debate, «ή ίσως δεν θέλει ο αμερικανικός λαός, όλοι εσείς που μας παρακολουθείτε απόψε, να ξέρετε πως δεν έχει πληρώσει καθόλου φόρους».

Ο μεγιστάνας αναφέρθηκε και στα εισοδήματά του, τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «τεράστια», σημειώνοντας όμως: «δεν το λέω αυτό με διάθεση να καυχηθώ αλλά επειδή είναι καιρός ο άνθρωπος που θα ηγείται της χώρας να έχει μια ιδέα σχετικά με το χρήμα».