Την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις κοινότητες και την αστυνομία επισήμανε η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον στο πρώτο debate με τον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ, με τον ίδιο να μιλά για «νόμο και τάξη».

Στοχεύοντας στην ψήφο των Αφροαμερικανών- και με δεδομένο πως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έχει πολλάκις προκαλέσει με τις δηλώσεις του για τις μειονότητες, τους μετανάστες κλπ- η Κλίντον τόνισε πως είναι ανάγκη «να εργαστούμε για να βεβαιωθούμε ότι η αστυνομία έχει την καλύτερη εκπαίδευση και ότι οι αστυνομικοί είναι καλά προετοιμασμένοι για να χρησιμοποιήσουν βία. Ο καθένας πρέπει να σέβεται τον νόμο και ο νόμος πρέπει να σέβεται τον καθένα».

Ανέφερε μάλιστα πως «πρέπει να πάρουμε τα όπλα από τα χέρια των ανθρώπων που δεν θα έπρεπε να τα έχουν».

Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε πως η αφροαμερικανική κοινότητα νιώθε απογοήτευση σε ό,τι αφορά το πώς τη μεταχειρίστηκαν οι πολιτικοί. «Τους λένε ωραία λόγια όταν πλησιάζουν οι εκλογές, όπως τώρα, και μετά τούς λένε ΄τα λέμε σε τέσσερα χρόνια’. Εγώ πήγα στο Ντιτρόιτ, πήγα στη Φιλαφέλδεια, γύρισα όλη τη χώρα- εσείς επιλέξατε να μείνετε σπίτι, κι αυτό είναι εντάξει- και γνώρισα στις κοινότητες αυτές μερικούς από τους πιο καταπληκτικούς ανθρώπους που θα γνωρίσω ποτέ», σημείωσε πετώντας τη σπόντα του προς την πλευρά της Κλίντον, η οποία δεν την άφησε αναπάντητη. «Νομίζω πως ο Ντόναλντ μόλις με επέκρινε επειδή προετοιμάστηκα γι’ αυτό το debate και, ναι, προετοιμάστηκα. Και ξέρετε για τι άλλο προετοιμάστηκα; Προετοιμάστηκα για να γίνω πρόεδρος και νομίζω πως αυτό είναι καλό», είπε.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα του Σικάγο όπου έχουν σημειωθεί πολλές εκατοντάδες περιστατικά με πυροβολισμούς «από την έναρξη της διακυβέρνησης Ομπάμα», όπως είπε, ο Ντόναλντ Τραμ επισήμανε πως χρειάζεται «νόμος και τάξη». «Αφροαμερικανοί και ισπανόφωνοι ζουν μια κόλαση γιατί είναι τόσο επικίνδυνα, περπατάς στο δρόμο και δέχεσαι πυροβολισμούς», πρόσθεσε.

Στη συζήτηση επανήλθε το θέμα της καταγωγής του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου των ΗΠΑ. Το 2011 ο Ομπάμα είχε δώσει στη δημοσιότητα το πιστοποιητικό γέννησής του από τη Χαβάη αλλά μόλις αυτό το μήνα ο Τραμπ αποδέχθηκε πως είναι Αμερικανός.

«(Ο Τραμπ) ξεκίνησε την πολιτική του δραστηριότητα βασισμένος σε αυτό το ρατσιστικό ψέμα πως ο πρώτος μας μαύρος πρόεδρος δεν ήταν Αμερικανός πολίτης. Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη για κάτι τέτοιο. Αλλά επέμενε. Επέμενε, χρόνια και χρόνια», σημείωσε η Κλίντον για τον αντίπαλό της ενώ εκείνος επανέλαβε τον ισχυρισμό του πως το ζήτημα το είχε φέρει στο προσκήνιο η ίδια η Κλίντον όταν είχε βρεθεί αντίπαλη με τον Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2008.

«Κανείς δεν το πίεζε, κανείς δεν ενδιαφερόταν και πολύ… Εγώ ήμουν εκείνος που τον έκανε να φέρει το πιστοποιητικό γέννησης και νομίζω πως έκανα καλή δουλειά», τόνισε.