Με έντονο ύφος και συχνά διακόπτοντας ο ένας τον άλλο Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ αναμετρήθηκαν στο πρώτο debate ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, το Νοέμβριο, που πολλοί θεωρούν πως μπορεί να είναι καθοριστικό για την κούρσα τον δύο υποψηφίων για το Λευκό Οίκο.

Με ένα κόκκινο κοστούμι, βαμμένη και χτενισμένη διακριτικά η Κλίντον και ο Τραμπ με σκούρο κοστούμι και μπλε γραβάτα πήραν τις θέσεις τους στο πανεπιστήμιο Χόφστρα, κοντά στη Νέα Υόρκη. Η Κλίντον τον αποκαλούσε με το μικρό του όνομα, Ντόναλντ, ενώ εκείνος την αποκαλούσε «η υπουργός Κλίντον».

Το debate άρχισε με μια χειραψία και χαμόγελα αλλά γρήγορα ο τόνος άλλαξε και οι δύο αντίπαλοι πήραν θέσεις «μάχης». Στο debate, το πρώτο από τα συνολικά τρία που θα γίνουν, τέθηκαν θέματα από την εξωτερική πολιτική ως την οικονομία. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κλίντον πως είχε πολύ λίγα να επιδείξει για τα τόσα χρόνια της στη δημόσια ζωή ενώ στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα που επαναφέρει επί χρόνια ο μεγιστάνας σχετικά με το εάν ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα γεννήθηκε στις ΗΠΑ και είναι Αμερικανός πολίτης. Το 2011 ο Ομπάμα είχε δώσει στη δημοσιότητα το πιστοποιητικό γέννησής του από τη Χαβάη αλλά μόλις αυτό το μήνα ο Τραμπ αποδέχθηκε πως είναι Αμερικανός.

«Ξεκίνησε την πολιτική του δραστηριότητα βασισμένος σε αυτό το ρατσιστικό ψέμα πως ο πρώτος μας μαύρος πρόεδρος δεν ήταν Αμερικανός πολίτης. Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη για κάτι τέτοιο. Αλλά επέμενε. Επέμενε, χρόνια και χρόνια», σημείωσε η Κλίντον για τον αντίπαλό της ενώ εκείνος επανέλαβε τον ισχυρισμό του πως το ζήτημα το είχε φέρει στο προσκήνιο η ίδια η Κλίντον όταν είχε βρεθεί αντίπαλος του Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2008.

«Κανείς δεν το πίεζε, κανείς δεν ενδιαφερόταν και πολύ… Εγώ ήμουν εκείνος που τον έκανε να φέρει το πιστοποιητικό γέννησης και νομίζω πως έκανα καλή δουλειά», τόνισε.

Οι αφροαμερικανοί τάσσονται υπέρ της Κλίντον και ο Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί να ανακτήσει έδαφος σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού, επιχειρηματολογώντας ότι η πολιτική του θα την ωφελήσει, αντίθετα με τις πολιτικές των Ομπάμα και Κλίντον. Επέμεινε στο ότι τα επιχειρήματα της Κλίντον είναι ανειλικρινή.