Γάμος σε νησί, κάτω από τον ήλιο, δίπλα στη θάλασσα… Πόσοι και πόσοι δεν ονειρεύονται αυτήν την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα για την πιο ξεχωριστή στιγμή της ζωής τους. Ένα όμορφο μέρος, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους καλεσμένους τους, που θα επισφραγίσει τον έρωτά τους και θα σηματοδοτήσει το ξεκίνημα της κοινής τους ζωής.

Ένας τέτοιος γαμήλιος προορισμός έχει αναδειχθεί η Κύπρος όχι όμως για τους παραπάνω λόγους. Εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα, η Κύπρος «πουλάει» και έχει αναδειχθεί σε έναν εξαιρετικά δημοφιλή γαμήλιο προορισμό, ειδικά για ζευγάρια από τη Μέση Ανατολή.

Μπορεί το νησί της Μεσογείου, να προωθεί τουριστικά τον εαυτό του ως τη γενέτειρα της Αφροδίτης, αλλά ο λόγος για τη δημοτικότητά του είναι πολύ πιο πεζός και πρακτικός: Ευκολία στους πολιτικούς γάμους.

Σύμφωνα με ένα μίνι-αφιέρωμα του BBC, κάθε χρόνο, 3.000 ζευγάρια πετούν από τον Μέση Ανατολή στην Κύπρο για να παντρευτούν κατατάσσοντας το νησί ανάμεσα σε αυτά με μεγάλη απήχηση στις γαμήλιες τελετές. «Είναι το ευκολότερο μέρος για να πάνε αν θέλουν πολιτικό γάμο και όχι θρησκευτικό».

Φορώντας T-shirts και σκισμένο τζιν η Rachelle και ο Abdul Kader από το Λίβανο ήρθαν στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Πάφο να παντρευτούν. Χωρίς συγγενείς και φίλους ανταλλάσσουν όρκους αιώνιας αγάπης στα αγγλικά και όχι στην μητρική τους γλώσσα τα αραβικά.

cyprus1

«Είμαι χριστιανή και είναι μουσουλμάνος», λέει η νεαρή κοπέλα στην κάμερα του BBC με την δημοσιογράφο να είναι ο μοναδικός τους μάρτυρας και ο μοναδικός άνθρωπος που τους εύχεται συγχαρητήρια.

Το ζευγάρι δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο που ταξιδεύει στην Κύπρο για να παντρευτεί με πολιτικό γάμο. Χιλιάδες άνθρωποι που επιθυμούν το ίδιο συρρέουν στο νησί για να κάνουν το ίδιο.

Σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ η έννοια του πολιτικού γάμου είναι σχεδόν ανύπαρκτη, καθώς μόνο οι θρησκευτικοί γάμοι επιτρέπονται. Έτσι, ζευγάρια διαφορετικών θρησκειών, που στις συντηρητικές κοινωνίες τους είναι καταδικασμένα, καταφεύγουν στην Κύπρο για να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.

cyprus5

Συγκεκριμένα ο αριθμός των γάμων από την Μέση Ανατολή φτάνει τις 3.000 με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Οι περισσότεροι γαμπροί και νύφες που καταφθάνουν στην Κύπρο είναι από το Λίβανο και από το Ισραήλ με την πιστοποίηση πολιτικού γάμου του νησιού να είναι αναγνωρισμένη πίσω στη χώρα τους.

Με λίγα λόγια το νησί της Αφροδίτης γίνεται το καταφύγιο χιλιάδων ερωτευμένων που θέλουν να νομιμοποιήσουν τον έρωτά τους, ένας τόπος στον οποίο μπορούν να παντρευτούν τον άνθρωπο που θέλουν με τον τρόπο που θέλουν. Επιπλέον, η Κύπρος, εκτός από το ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν απαιτεί τίποτα άλλο παρά μια σύντομη πτήση για όσους πηγαίνουν εκεί από τον Λίβανο ή το Ισραήλ.

Το BBC τονίζει και κάτι ακόμα: ανάμεσα στους Ισραηλινούς που μετανάστευσαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση υπάρχουν περίπου 350.000 που δεν μπορούν να παντρευτούν στην πατρίδα τους γιατί δεν αναγνωρίζονται ως Εβραίοι από τις επίσημες θρησκευτικές αρχές του Ισραήλ. Συνεπώς και για αυτούς ο γάμος στην Κύπρο, είναι μονόδρομος.

cyprus7

Η τελετή διαρκεί 10 με 15 λεπτά ενώ οι νιόπαντροι δεν μένουν συνήθως πολλές μέρες στο νησί και επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Αυτό έκαναν ο Raz και η Or, από το Ισραήλ.

Ταξίδεψαν μέχρι την Πάφο και σε μία σεμνή και σύντομη τελετή ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου με τα χαμόγελα να είναι ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των ίδιων αλλά και των οικείων τους που βρέθηκαν δίπλα τους σε αυτή την σημαντική στιγμή της ζωής τους.

cyprus2

Στη συνέχεια το αγγλικό μέσο αναφέρει ότι οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η Κύπρος ήταν η γενέτειρα της Αφροδίτης, θεάς της ομορφιάς και του έρωτα. Σήμερα, λοιπόν, το ίδιο νησί γίνεται καταφύγιο των ερωτευμένων που θέλουν να παντρευτούν τον άνθρωπό τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ελληνοκυπριακή οικονομία κερδίζει από τον γαμήλιο τουρισμό περίπου 135 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο, καθώς οι φτηνές και ταχείες τελετές πολιτικού γάμου του νησιού προσελκύουν αρκετά ξένα ζευγάρια γειτονικών χωρών με την Λάρνακα και την Πάφο να είναι ψηλά στις προτιμήσεις τους.

cyprus3

Την ίδια στιγμή, οι εκστρατείες για τη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου σε χώρες της Μέσης Ανατολής συνεχίζονται. Μέχρι να συμβεί αυτό, για τα περισσότερα ζευγάρια με καταγωγή από αυτές η Κύπρος θα αποτελεί μια απλή και νόμιμη λύση.