Τη «λύπη» τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ στη ρωσική κυβέρνηση για τη «μη ηθελημένη απώλεια ανθρώπινων ζωών» από την επιδρομή αεροσκαφών του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων εναντίον θέσεων του συριακού στρατού, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιδιώξουν συμμόρφωση με την εκεχειρία στην Συρία, καθώς θα συνεχίζουν την στρατιωτική τους δράση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και την αλ Κάιντα, ανέφερε ο αξιωματούχος με ανακοίνωση του, που διανεμήθηκε μέσω email.

Από την αεροπορική επίθεση, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, 62 στρατιώτες του συριακού στρατού σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για τουλάχιστον 80 σύρους στρατιώτες νεκρούς.

Και το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των σύρων στρατιωτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν χθες από βομβαρδισμούς, στους οποίους η Αυστραλία συμμετείχε. Αυστραλιανά αεροσκάφη ήταν ανάμεσα στα μαχητικά που έπληξαν θέσεις τις οποίες φέρεται να κατείχαν μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος γύρω από την Ντέιρ αλ-Ζορ στην ανατολική Συρία.

Ωστόσο λίγο μετά την έναρξη των βομβαρδισμών ρώσοι αξιωματούχοι ειδοποίησαν το πολυεθνικό Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων πως οι στόχοι ενδέχεται να ήταν προσωπικό του συριακού στρατού.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι θα συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα του Συνασπισμού για το επεισόδιο. «Ενώ η Συρία εξακολουθεί να αποτελεί ένα δυναμικό και περίπλοκο επιχειρησιακό περιβάλλον, η Αυστραλία δεν θα έθετε ποτέ σκόπιμα στο στόχαστρο μια γνωστή συριακή στρατιωτική μονάδα ούτε θα παρείχε ενεργό υποστήριξη στον Νταές (γνωστό επίσης ως ISIL)», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Το υπουργείο Άμυνας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες κάθε μέλους του συριακού στρατιωτικού προσωπικού που σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε στο επεισόδιο αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.