«Ο δήμαρχος του Βερολίνου δηλώνει ευχαρίστως αναρμόδιος για όλα και μεταθέτει τις ευθύνες του, αλλά εξ ιδίας εμπειρίας γνωρίζω ότι οι επικεφαλής κυβερνήσεων φέρουν πάντα την ευθύνη και στις εκλογές λογοδοτούν ως υπεύθυνοι», είπε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα της γερμανικής πρωτεύουσας, Tagesspiegel.

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές για τη Γερουσία, την τοπική κυβέρνηση της πόλης-κρατίδιο, του Βερολίνου, η Γερμανίδα καγκελάριος επέκρινε με σφοδρότητα τον Μίχαελ Μίλερ για το προσφυγικό, το οποίο θα είναι το κυρίαρχο προεκλογικό θέμα μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες την Κυριακή. Τους περασμένους μήνες έγινε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των δυο συγκυβερνώντων στο Βερολίνο κομμάτων, για το θέμα της υποδοχής και της διαμονής των προσφύγων.

Η κ. Μέρκελ καταλόγισε στον σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο -και επικεφαλής της Γερουσίας της γερμανικής πρωτεύουσας- ότι προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες του στο προσφυγικό. Το κόμμα της, αντιμετωπίζει το θέμα πολύ σοβαρά σε αντίθεση με τον Μίχαελ Μίλερ, όπως είπε, και επαίνεσε τη δουλειά των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερουσία. «Χάρη σε αυτούς έχουν βελτιωθεί τα πράγματα στο Βερολίνο».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάντως, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) θα επικρατήσει με μικρή διαφορά του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) την προσεχή Κυριακή. Η συνέχιση όμως του συνασπισμού των δύο αυτών κομμάτων είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αδύνατη. Ως πιθανή διαφαίνεται και μια συγκυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών, αριστερών και πρασίνων.

«Προεκλογικοί αγώνες γίνονται για θέματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες» και το θέμα της ενσωμάτωσης των προσφύγων είναι για το Βερολίνο ένα σημαντικό θέμα, είπε, επίσης, η Άγγελα Μέρκελ, η οποία υπεραμύνθηκε της δικής της πολιτικής στο προσφυγικό, λέγοντας: «Όποιος πρέπει να λάβει σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, πρέπει και να τις εφαρμόσει έστω και αν πολώνουν». Ως καθήκον της θεωρεί «να εξηγεί τους λόγους των αποφάσεων και να ζητά υποστήριξη». Εξάλλου οι περισσότερες αποφάσεις έχουν ληφθεί με συντριπτική πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο, τα ομόσπονδα κρατίδια και την τοπική αυτοδιοίκηση, τόνισε.

Η πρόεδρος του CDU διαβεβαίωσε επίσης ότι λαμβάνει σοβαρά τις ανησυχίες των πολιτών. Εν τούτοις δεν πρόκειται να υπάρξει ένα ανώτατο όριο για τους πρόσφυγες, όπως απαιτεί το -αδελφό- βαυαρικό Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU). Αντ΄ αυτού, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καταπολεμηθούν οι αιτίες φυγής των προσφύγων και να συναφθούν «έντιμες συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης και διέλευσής τους, όμοιες με τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.».

Παρά τις αντιδράσεις του CSU και μέρους του δικού της κόμματός, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι μπορεί να να συνεχίσει την πολιτική της για το προσφυγικό, η οποία βασίζεται στις αποφάσεις του συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, όπως υπενθύμισε.