Όσοι έχουν μια προτίμηση στις πικρές γεύσεις, σε φαγητό και αλκοόλ, όπως το τζιν τόνικ, τότε έχουν ψυχοπαθητικές τάσεις.

Σε αυτό το μάλλον… απροσδόκητο συμπέρασμα φέρονται να κατέληξαν ερευνητές, στο πανεπιστήμιο του Innsbruck στην Αυστρία, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι όσοι έχουν επιθυμία για τέτοια ποτά, είναι πιθανόν να εμφανίσουν σημάδια μακιαβελισμού, σαδισμού και ναρκισσισμού. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο επιρρεπείς να είναι διπρόσωποι, ψυχροί, ιδοτελείς και εγωιστές και να αντλούν ευχαρίστηση από τον πόνο των άλλων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας (πραγματοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες), προήλθαν από δυο πειράματα στα οποία συμμετείχαν 1.000 άτομα, σύμφωνα με την standard.co.uk.

Στο πρώτο πείραμα έλαβαν μέρος 500 άτομα, άντρες και γυναίκες, στους οποίος δόθηκε ένας μακροσκελής κατάλογος τροφίμων με ίσο αριθμό γλυκών, αλμυρών, ξινών και πικρών τροφίμων- ανάμεσά τους ήταν σοκολατένιο κέικ, μπέικον, ξύδι και ραπανάκια. Ακολούθως, έπρεπε ο καθένας να βαθμολογήσει το πόσο του αρέσει κάθε μία τροφή σε μια κλίμα έξι βαθμών. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν τέσσερις διαφορετικές φόρμες ερωτηματολογίων προσωπικότητας στα οποία βαθμολογούσαν τα επίπεδα επιθετικότητας, μακιαβελισμού, συναισθηματικής σταθερότητας και την τάση προς τον “καθημερινό σαδισμό”.

Οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα με το επόμενο «δείγμα» των 500 ατόμων, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τα συμπεράσματα του πρώτου μέρους.

«Σε γενικές γραμμές, η προτίμηση σε πικρές γεύσεις αναδεικνύεται ως ένας ισχυρός παράγοντας για τάση μακιαβελισμού, ψυχοπάθεια, ναρκισσισμού και καθημερινού σαδισμού», έγραψαν οι ερευνητές στην εφημερίδα Appetite.

Αν και ερευνητές, δεν εξέτασαν γιατί οι άνθρωποι προτιμούν αυτές τις τροφές, υπολογίζουν ότι το κάνουν αυτό γιατί είναι κάτι που τους εξιτάρει. Στην άγρια φύση, τα πικρά φυτά «δηλώνουν» ότι ίσως είναι δηλητηριώδη εξού και αρκετοί από εμάς αποφεύγουμε να δοκιμάζουμε πικρά τρόφιμα.

Αλλά για τους ανθρώπους με σαδιστικές τάσεις, τα πικρά τρόφιμα ίσως μπορούν «να συγκριθούν με μια βόλτα με τρενάκι rollercoaster, καθώς απολαμβάνουν πράγματα που εμπεριέχουν φόβο», λέει η συντάκτης της μελέτης, Christina Sagioglou.