Υγρός τάφος έγινε και πάλι η Μεσόγειος με το ιταλικό Λιμενικό Σώμα να ανασύρει χθες δεκαπέντε σορούς μεταναστών, ενώ άλλοι 2.700 διασώθηκαν.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετείχαν πλοία του ιταλικού λιμενικού σώματος, του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, πλοία που συμμετέχουν στη ναυτική επιχείρηση «Σοφία» της ΕΕ εναντίον των διακινητών, σκάφη ανθρωπιστικών οργανώσεων κι ένα εμπορικό πλοίο.

Οι μετανάστες διασώθηκαν από 19 επικίνδυνα παραφορτωμένες λέμβους και τέσσερις μικρές βάρκες, όπως διευκρίνισε το ιταλικό λιμενικό σώμα. Οι διακινητές ανθρώπων που δρουν με ασυδοσία στη Λιβύη εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερους απεγνωσμένους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες.

Την περασμένη εβδομάδα διασώθηκαν 14.000 μετανάστες μέσα σε μόλις πέντε ημέρες, γεγονός που αποδόθηκε στις καλές συνθήκες που επικρατούσαν στη θάλασσα.

Το επίκεντρο της προσοχής στη σοβαρότερη κρίση προσφύγων και μεταναστών με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει μεταφερθεί και πάλι στην Ιταλία, στην οποία έχουν φθάσει φέτος περίπου 93.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στη Ρώμη. Κατά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών από την αρχή της χρονιάς ως την 1η Σεπτεμβρίου είναι ακόμη υψηλότερος: 117.590 άνθρωποι. Ο αριθμός αυτός βρίσκεται πάντως στο ίδιο επίπεδο με εκείνον που καταγραφόταν το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς.

Ωστόσο η αναλογία των θυμάτων μεταξύ των μεταναστών που αποτολμούν το επικίνδυνο ταξίδι από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την Ιταλία αυξήθηκε πολύ, σε 1 στους 42, από 1 στους 52 πέρυσι, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.