Ζώνη εναέριου αποκλεισμού, επιβολή εμπάργκο όπλων καθώς και πάγωμα των καταθέσεων των σύρων ηγετών είναι τα αιτήματα του συντονιστικού οργάνου της επανάστασης στη Συρία.

Τα αιτήματα θα περιλαμβάνονται σε μια διακήρυξη η οποία θα επιδοθεί στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Η αντιπολίτευση ζητά τη ζώνη εναέριου αποκλεισμού προκειμένου να προστατευτούν οι άμαχοι της χώρας, δεν ζητά, όμως, εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της Συρίας.

Το εμπάργκο όπλων που ζητεί η οργάνωση σημαίνει ότι οι γειτονικές στη Συρία χώρες θα πρέπει να ελέγχουν τα πλοία που προέρχονται ή κατευθύνονται προς την Συρία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες συνέταξαν ένα νέο σχέδιο απόφασης για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την αιματηρή καταστολή στη Συρία, το οποίο διατυπώνει την απειλή για επιβολή κυρώσεων, παρά προχωράει στην άμεση επιβολή τους, δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες.

Το σχέδιο αυτό επεξεργάστηκαν η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Βρετανία και είναι έτσι διατυπωμένο ώστε να αποφεύγει την επιβολή βέτο από τη Ρωσία και την Κίνα.

Στο μεταξύ, εννιά άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους από πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας που συνεχίζουν τις διώξεις αντικαθεστωτικών σε βορειοδυτικές περιοχές της χώρας.